Család

Só-liszt gyurma a legjobb kreatív elfoglaltság kisgyerekkel

A gyurmázás, a kézzel formázás az egyik legelső játéka a bölcsődés, kiscsoportos óvodás korosztálynak. Nem véletlenül, hiszen a semmiből önállóan megalkotni valamit hihetetlen élményt jelent a kicsiknek.

Amellett, hogy bármikor előállítható otthoni körülmények között, hiszen a hozzávalók minden háztartásban rendelkezésre állnak, gazdaságos is. A színes, szagos műgyurmákkal ellentétben ez csak természetes alapanyagokból készül.

Alkossatok!

A só-liszt gyurma elkészítését követően pontosan úgy működik, mint a boltban kapható, ipari társai: formázzuk, gyúrjuk kedvünk szerint! Ha pedig véglegesítettük az alkotást, és úgy gondoljuk, elkészült, egyszerűen csak hagyjuk a szabad levegőn, s pár nap múlva keményre szárad. Készíthetünk születésnapi ajándékokat, asztali díszeket és karácsonyfadíszeket is só-liszt gyurmából.

Recept

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg só
  • 1,25 dl víz
  • 2 ek. étolaj

A sóval elkevert liszthez adjuk a vizet és az olajat, majd dolgozzuk össze a gyurmatésztát.

Pont, mint a konyhában

A só-liszt gyurma formázásánál bármilyen eszköz megengedett, ami a konyhában megtalálható: mézeskalács-szaggató formák, műanyag kések, pogácsaszaggatók és persze a fantáziánk. Ha megszáradtak a megformázott só-liszt alkotások, akkor pár nap múlva újra belevethetjük magunkat a projektbe a gyerekekkel. Ilyenkor jöhet ugyanis a temperával  festés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top