Család

Apák, segítsetek a tinilányotoknak elkerülni a testképzavart!

A tinikor a lányoknak felér egy rémálommal: az egész testük elkezd változni olyan ütemben, hogy fejben alig bírják követni.

Nem csoda, hogy a 12-13 éves kor az, amikor a lányok önbizalma a legnagyobbat zuhan. Küzdenek a megváltozott testképükkel, és az sem segít nekik, hogy a közösségi oldalakról ömlik rájuk a sok elérhetetlen, tökéletes alakú modell fotója. Dr. Erika Doukas klinikai szakpszichológus szerint a szülők, de főleg az apák tudnak segíteni a tinilányoknak, hogy elkerüljék a tesképzavart, és egészséges viszonyt alakítsanak ki a saját testükkel.

Fontos lenne, hogy az apák megértsék, hogy a lányaik életében ők a minta arra, hogy milyen férfiakhoz vonzódnak majd felnőttként. Az apa kapcsolata a lányával nagy hatással van arra, hogyan látja saját magát a gyerek, és hogyan viszonyul a férfiakhoz.

tinilányok apák testképzavar

Képünk illusztráció. Forrás: Pexels/SplitShire

Hogyan segíts a tinilánynak az egészséges testkép kialakításában?

  • Beszélgess a lányoddal arról, milyen intelligens, mi érdekli, mit csinál örömmel.
  • Kerüld a saját tested szidalmazását. Ne mondogasd előtte, hogy le kellene fogynod, vagy hogy milyen diétát követsz.
  • Válaszd el a fogyókúrát az egészséges étkezéstől és testmozgástól. A család egészsége érdekében válassz ételt, ne a fogyás miatt.
  • Beszélgessetek az ételről mint a test üzemanyagáról, ne pedig kalóriák és zsírtartalom szempontjából.
  • Ha a lányod szóba hozza, hogy elégedetlen a testével, mondd el neki, hogy tinikorban normális, ha felszed némi súlyt, és hogy az egészségére koncentráljon, ne a kilóit számolja.
  • Magyarázd el a lányodnak, hogy a hirdetésekben és közösségi oldalakon látott tökéletes nők nem igaziak, a legtöbb a Photoshop csodájának köszönheti az alakját, és a normális emberek nem így néznek ki.

Dr. Doukas szerint az apák egyik feladata lenne az, hogy folyamatosan megerősítsék a lányaikat arról, milyen tulajdonságaikért lehet szeretni őket.

A szülők – főleg az apák – azzal segíthetnek, ha éreztetik a lányokkal, hogy milyen értékes emberek. Mondják el nekik, hogy a testükön kívül milyen sok szeretni való tulajdonságuk van. Erősítsék bennük azt, hogy nem csak a vékony a szép, és nem csak a szép a szerethető. Ezzel előzhető meg legjobban a testképzavar tinikorban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top