Család

Ne hagyd, hogy a válás tönkretegye az életedet!

A válás megváltoztatja az életedet, de nem kell, hogy tönkre is menj benne lelkileg.

Természetes, ha úgy érzed, vége van a világnak, mert tönkrement a házasságod. Ilyenkor nemcsak a múltad kérdőjeleződik meg, hanem a jövőd is összeomlik, mert nyilván úgy kötöttél házasságot, hogy együtt tervezted az egész életedet a pároddal. Drámai változás, amiből fel kell állni, és új irányt kell keresni magadnak.

Az exed hozzáállását nem tudod megváltoztatni, de azt igen, hogyan kezeled a válást. Carol Dweck és Lauren Howe tanulmányából az derült ki, hogy azok az emberek, akik képesek elkülöníteni a személyiségüket attól az elutasítottságérzéstől, amivel a válás együtt jár, sokkal hamarabb felépülnek lelkileg. Ez a távolságtartás segít nekik abban is, hogy tanuljanak a saját hibáikból, és a következő párkapcsolatban már sokkal jobban működjenek. Egyszerűen csak azért, mert nem érzik magukat kevesebbnek, rosszabbnak, selejtesnek attól, hogy elváltak.

válás család gyerek

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Dương Nhân

Karen Covy válóperes ügyvéd szerint három szabályt kell betartani válás során ahhoz, hogy megőrizd a saját józan eszedet, és ne nyeljen el a kilátástalanság érzése.

1. Vállald a felelősséget!

A felelősség nem ugyanaz, mint a hibáztatás. Nem kell hamut szórni a fejedre, és magadra vállalni mindent, amit el sem követtél, de nem szabad ezt tenni az exeddel sem, hiszen egy válás sosem egyetlen ember hibája. A felelősségvállalás ebben az esetben azt jelenti, hogy önmagad mellé állsz, és felelősséget vállalsz azért, ami a válás közben és után történik veled. Építs ki magad köré egy támogató rendszert, legyen egy jó ügyvéded, terapeutád, mediátorod, akárki, aki melletted áll, hogy segítsen a válásban és a felépülésben.

2. Vedd át az irányítást!

A saját érzelmeid és tetteid felett kell magadhoz ragadni az irányítást. Ne hagyd, hogy elvigyenek a negatív érzelmek, és ne próbáld meg irányítani az exedet válás közben. Csak úgy tudod valamennyire csökkenteni a stresszt, ha elfogadod, hogy nem tudod őt és a cselekedeteit kontrollálni.

3. Hagyd, hogy a karma tegye a dolgát!

Nem kell neked mindenféle bosszúhadjáratokon törni a fejedet, hogy jól betarts az exednek, amiért olyan rosszul bánt veled a házasságotok alatt. Minek pazarolnád erre az energiádat? Inkább fókuszálj saját magadra és a gyerekeidre, ne stresszelj többet az exeden, mint amennyit feltétlenül szükséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top