nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Nem engedik hibázni gyerekeiket a hóeke szülők

Nem engedik hibázni gyerekeiket a hóeke szülők

Bár kétségkívül jót akarnak, mégis rosszat tesznek a gyermeküknek.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A hóeke szülők kifejezést David McCullough, a massachusettsi Wellesley-középiskola angoltanára alkotta meg azokra a szülőkre, akik minden akadályt igyekeznek elhárítani gyermekeik sikereinek útjából, miközben nem engedik, hogy a gyerekeik kihívásokkal szembesüljenek, pláne pedig azt, hogy megtapasztalják, milyen hibázni.

A gyerekek megszokják, hogy különleges bánásmódban van részük, hogy anyu és apu elintéz helyettük mindent. Önállótlan, narcisztikus felnőtt válik belőlük, aki még az egészen alapvető, hétköznapi feladatokkal is nehezen birkózik meg, és lényegében a szülei gyereke marad jóval a nagykorúsága után is.

A kép illusztráció (iStock)

„Nem a gyereket készítik fel az útra, hanem az utat készítik fel a gyerekre” – fogalmazta meg frappánsan Julie Lythcott-Haims író, a Stanford Egyetem korábbi dékánja, mit is csinálnak rosszul a hóeke szülők.

Ezek a szülők azok, akik képesek felhívni a gyermekük munkáltatóját is, ha az nem ajánlott neki állást a gyakornoki idő letelte után.

„Ha csinálod a középiskolában, nem tudod abbahagyni a főiskolán. Ha a főiskolán is csinálod, nem tudod abbahagyni a munkahelyen” – figyelmeztetett Lythcott-Haims a hóekeszülőség legnagyobb csapdájára, nevezetesen, hogy igen nehéz leállni vele.

via

Megosztás Facebookon