Család

Vegyél melltartót a lányodnak akkor is, ha nincs melle!

Odaáll eléd egyszer csak a 10 éves lányod lapos mellkassal, és közli, hogy melltartóra van szüksége. Mit teszel?

Nézel rá, hogy mégis hova, minek, hogyan és egyáltalán, honnan jut ez eszébe, hogy melltartót akar hordani, amikor nemrég még pelenkázni kellett. És mégis: áll, és meg van győződve róla, hogy ő 10 évesen, a nulla mellre is muszáj, hogy melltartót vegyen.

Tapasztalatból mondom: ne ellenkezz vele, vegyél melltartót, nem véletlenül találta ki, hogy kell neki. Arra azért beszéld rá, hogy ne a merevítős, push-up fajtát akarja, hanem inkább egy kényelmes sportmelltartót, aztán irány a bolt vita nélkül.

Elindul a verseny

Valószínűleg azért kéri a lányod, hogy vegyél melltartót neki akkor is, ha nincs még melle, mert a környezetében, osztályában, edzésen a többi lánynak van valamilyen melltartója, és nem akar mögöttük lemaradni. Nem baj ez, teljesen természetes viselkedés a részéről, tinikorban sokkal fontosabbá válik a kortársak véleménye.

Nem kell ebből elvi kérdést csinálni, nem kell róla lebeszélni, nem kell előadni a hegyi beszédet, hogy „akkor is legyél helikopter, ha mindenki más repülő”. Nincs még itt az ideje. Ha igénye van rá, hadd legyen melltartója, fontosabb, hogy ne csúfolják a többiek, hogy ne érezze magát kívülállónak, mint az, hogy anyának és apának milyen kényelmetlen gondolatai vannak a melltartó miatt.

melltartó gyerek megszégyenítés

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Amit ne mondj semmiképp!

Bármilyen nagy is a késztetés, ne mondj olyanokat, mint:

  • Minek neked melltartó?
  • Nézz már magadra, lapos a melled!
  • Arra a két pattanásra a mellkasodon?
  • Majd ha akkora melleid lesznek, mint anyádnak, akkor kapsz melltartót.
  • Ne röhögtess…

A fenti mondatokat nem én találtam ki, hanem a gyerekem osztálytársaitól hallottam vissza, hogy így reagáltak rájuk a szüleik, amikor melltartót kértek tőlük. Ezek a megszégyenítés mondatai, megsemmisítik a gyereket, beletipornak az épp fejlődő női önbizalmába, és csak arra jók, hogy rosszul érezze magát a saját testében.

Az a pár ezer forint, amibe egy sportmelltartó kerül, igazán nem fájdalmas kiadás. Főleg akkor nem, ha annak érdekében költöd el, hogy a gyereknek jobb legyen a közérzete, és úgy érezze, beilleszkedik ezzel még inkább a kortársai közé.

Ezt az összeget százszor elköltöd úgy, hogy észre sem veszed, miért épp a melltartón akadnál fenn? Úgyhogy ha a lányod melltartót kér, amikor még nincs is melle, a helyes válasz a következő: „Persze, mikor megyünk megvenni?”

Olyan icipici kérés ez, ne végződjön már a gyerek megalázásával. Vigyázz a tinilány lelkére, mert nagyon törékeny!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top