Család

Így változtatja meg a válás a férfiak barátságait

A szakértők szerint a férfiak nehezen tartják meg a barátaikat válás után, épp akkor, amikor a legnagyobb szükségük lenne rájuk.

A nőknél elég egyértelmű, hogy ha egy barátnő épp váláson megy keresztül, akkor támogatják lelkileg. A férfiak azonban nehezebben állnak elvált férfitársaik mellé. Nem azért, mert ne lennének közeli barátok, hanem mert a házasság és a gyerekek sokkal jobban megváltoztatják a férfiak barátságát, mint a nőkét. Extrém esetekben a barátok el is húzódhatnak az elvált férfitől, mert a legbensőbb félelmeiket látják benne megvalósulni.

Ezek alapján azt gondolnánk, hogy a szingli férfiak lesznek az elvált pasi támaszai, de Shirin Peykar szerint ez sem igaz. A házasság ugyanis a szingli barátoktól általában eltávolítja a férfiakat, olyan nagy a két életmód közötti különbség, ezért barátokból csupán ismerősökké válnak, amit válás után már nehéz visszafordítani barátságba.

férfi válás szakértő

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Max Sandelin

Márpedig egy elvált férfinak ugyanolyan nagy szüksége lenne barátokra, mint a nőnek barátnőkre. A szakértők szerint a férfinak a családjában kell a fentiek miatt megkeresni a lelki támaszt, ha hirtelen barátok nélkül találja magát válás után.

Egy tanulmány szerint ráadásul a férfiak nagyobb eséllyel veszítik el a házastárssal közös barátokat is válás után, mint a nők. Sok esetben az is előfordul, hogy a feleségek kérik meg a férjüket, hogy ne tartsák a kapcsolatot az elvált barátjukkal, mert tartanak tőle, hogy elirigyli a férj a szabadságot. Valószínűleg emiatt a szociális támogatás nélküliség miatt is van az, hogy az elvált férfiak körében gyakoribb a szerhasználat, a depresszió, a szorongás és az inszomnia is.

Peykar szerint a megoldás abban rejlik, hogy a házas férfiak ismerjék fel, hogy a barátjuknak szüksége van támogatásra, az elvált férfiak pedig értsék meg, hogy házas barátaiknak megvannak a határaik, hogy mennyi időt vehetnek el a családjuktól. És arra is oda kell figyelniük, hogy az elvált férfi jó eséllyel panaszkodni fog a házasságáról, de a házas férfi ne kövesse ebben a példáját. Nem egyszerű helyzet, de mint általában, ebben is az őszinteség a legcélravezetőbb barátok a között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top