Család

Ártatlannak tűnő mondatok, amiket inkább ne mondj a gyerek előtt

A gyerek abból tanul, hogy megfigyeli a szülei közötti kommunikációt, ezért nem mindegy, hogyan beszéltek egymással.
kommunikáció szülők gyereknevelés

Eltanulja és utána használni is fogja a gyerek azokat a mondatokat, amiket a szüleitől hall. Lehet, hogy azt sem tudja, mit jelentenek, mégis beépíti a saját kommunikációjába. A párkapcsolati szakértők szerint a következő mondatokat ezért inkább kerüld el, amikor a pároddal beszélsz.

„Túl érzékeny vagy”

Úgy általában sem túl kedves mondat, mert senki ne határozza meg, hogy a másik embernek mit kellene éreznie. Kimberly Hershenson párkapcsolati terapeuta szerint, ha ezt mondod, akkor az annyit jelent, hogy szerinted a párodnak nincs joga a saját érzéseihez.

„Nekem mindegy”

Amikor a párod a véleményedet kéri egy döntéshelyzetben, és te csak odaveted, hogy „nekem mindegy”, az mélyen megbánthatja őt. Vannak sokkal udvariasabb formái is annak, hogy közöld, ha például nem akarsz dönteni a vacsora kérdésében.

„Edzenem kell, mert a testem…”

Lehet, hogy nem látod már tisztán a lábujjaidat a hasadtól, de akkor is inkább tartózkodj attól, hogy szidd a testedet a gyerek előtt. A gyerek testképére is hatással van dr. Fran Walfish pszichoterapueta szerint, ha azt látja a szülőktől, hogy elégedetlenek a testükkel.

„Én megmondtam”

Még soha, senki nem szerzett barátokat ezzel a mondattal, ugyanígy nem segít egy párkapcsolati vitában sem, ha ezt hajtogatod. Lehet, hogy ártatlannak tűnik a mondat, mert csak arra akarod felhívni a párod figyelmét, hogy legközelebb érdemes rád hallgatni, de a gyereknek ez a fajta kommunikáció azt üzeni, hogy a fő cél mindig az, hogy legyőzzük a másikat egy vitában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top