Család

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, ha megcsalt a párod

A megcsalástól való félelem rengeteg párkapcsolatot mérgez meg, állandó készültségben tartva a párokat. Ha pedig tényleg megtörténik a dolog, összedől minden.

Nehéz eldönteni megcsalás esetén, hogy még érdemes-e küzdeni egymásért, vagy inkább szakítsunk, és menjen mindenki tovább a maga útján. Marni Feuerman házassági tanácsadó a következő kérdésekkel segít, ha kiderült, hogy hűtlen volt a párod, és bizonytalan vagy, hogy mi legyen a következő lépés.

1. A párodnak van olyan szülője vagy közeli barátja, aki hűtlen volt?

Ha igen a válasz, akkor ne becsüld le, milyen nagy hatással lehet ez a párodra. A szülők példáját eltanulhatta, beépülhetett az erkölcsi normái közé az, hogy a megcsalás elfogadható dolog, az élet része. Ha pedig a párod olyan emberekkel ápol közeli viszonyt, akik simán megcsalják bármikor a szerelmüket, akkor az egy nagy figyelmeztető jel.

2. Olyan érzésed van néha, hogy a párodnak több személyisége van?

Nem mentális betegségről beszélünk, hanem arról, hogy olyan, mintha teljesen más ember lenne, amikor ketten vagytok, és amikor mondjuk a kollégái között van. Természetes, hogy mind máshogy viselkedünk különböző társaságokban, de ha nagyon feltűnő a különbség, akkor érdemes elgondolkodni, hogy a párod túlzásba esik ennek a védekező mechanizmusnak a használatával. Ilyenkor fordulhat az elő, hogy az irodában lefekszik a kolléganőjével vagy a kollégájával, aztán este leül veled vacsorázni, mintha mi sem történt volna.

megcsalás párkapcsolat kérdések

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. Tényleg megbánta a megcsalást?

Feuerman sok páciensénél látta már az igazi, mély megbánást a megcsalás után. Ez még nem jelenti azt, hogy legközelebb ne lépne félre a hűtlen ember, de mindenképpen szükséges ahhoz, hogy újra nyissanak egymás felé a párok. Vannak ugyanis olyanok is, akik kicsit sem bánják a tetteiket, elhárítják a felelősséget, és a rossz házasságra kenik az egészet. Ha a párod nem mutat megbánást, ha szerinte mindenki más hibás, csak ő nem, azzal nem tudsz mit kezdeni, nem neked kell megváltozni.

4. Teljesen biztos vagy benne, hogy vége a viszonynak?

Ha bármilyen kapcsolatban marad a párod a szeretőjével, az bizony nem jó jel: azt jelenti, hogy nem nagyon fog továbblépni. Csak akkor adj újabb esélyt neki, ha tényleg megszakít vele minden kapcsolatot, nem követik egymást a közösségi oldalakon, nem őrzi meg a telefonszámát, és nem küldözget postagalambot sem hozzá.

5. Mennyire sérült a párkapcsolat?

A szakember sok esetben egyáltalán nem javasolja, hogy megcsalás után együtt maradjon a pár. Ha házasok vagytok, és gyerekek is vannak, akkor megéri többet küzdeni a kapcsolatért, de más esetekben szerinte egyszerűbb, ha külön folytatjátok az életet. Ahhoz, hogy felépítsétek újra kettőtök között a bizalmat, szükség van külső segítségre, és arra, hogy mindketten akarjátok a változást. A nyílt és egyenes kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy tényleg megbocsáss, és tudatosan úgy dönts, hogy keserűség nélkül magad mögött hagyod a megcsalást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top