nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Jogot sért a kórház, ha elválasztja az édesanyát az újszülöttől

Jogot sért a kórház, ha elválasztja az édesanyát az újszülöttől

Kivéve, ha ezt egészségügyi okok indokolttá teszik.
Avatar
MTI
f Ajánlom

A jogállamiság és a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét, illetve a családi élet tiszteletben tartásához való jogot sérti minden olyan kórházi gyakorlat, amely egészségügyi indok nélkül, külön kérés ellenére elválasztja az újszülöttet az édesanyjától a szülést követő kórházi ellátás során – közölte az alapvető jogok biztosa. Székely László ombudsman a szaktárcához fordult az ügyben.

Az ügy előzménye: két civil szervezet beadványban sérelmezte, hogy Magyarországon még mindig bevett gyakorlat egymástól elválasztva, külön kórházi helyiségekben elhelyezni az anyát és az újszülöttet.

Az alapjogi biztos vizsgálatot indított, és közölte, az egészségügyi törvény szerint az anyának joga van ahhoz, hogy az újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el, amennyiben ezt nem zárja ki egészségi kockázat. Ezen az egyes intézmények házirendje nem változtathat.

Balázs Attila/MTI

Civil Díj 2019 Bakonyi csillagászok, szívószál-mentesítés, női kőművesek, kórházakban tanító tinik, focisták a gyerekekért, vonatot előző csiga… neked melyik a legszimpatikusabb civil akció? Ki a legjobb azok közül, akik végre tesznek másokért és egy élhetőbb világért? Te melyik szervezetnek adnád a közönségdíjat?


Szavazok!

Megosztás Facebookon