nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Az ombudsman szerint nem kell fizetniük a gyerekük miatt kórházban alvó szülőknek

Az ombudsman szerint nem kell fizetniük a gyerekük miatt kórházban alvó szülőknek

Székely László jelentése nyomán módosulhat a gyerekeket kezelő kórházak házirendje.
NLCafé
f Ajánlom

Módosulhat a gyerekeket kezelő kórházak házirendje, ezentúl nem lehet díjfizetéshez kötni a szülő benntartózkodását az intézményben – írta az alapvető jogok biztosának közleményére hivatkozva a HVG.hu.

Fotó: Unsplash

Székely László több szülő panasza alapján tavaly decemberben tett közzé egy jelentést, amelyben megállapította, hogy több intézményben is aggályos és indokolatlan korlátozásokat alkalmaznak a kórházban kezelt gyerekeket kísérő szülők elhelyezése kapcsán. Az ombudsman szerint a problémát a jogszabályi keretek és a finanszírozási szabályok hiányosságai okozzák. A jelentésben az áll, hogy önmagában a gyerekkel való benntartózkodást nem lehet díjfizetéshez kötni.

Az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy alkossa meg a felnőtt korú kísérők, tehát a szülők, a törvényes képviselők, más közeli hozzátartozók kórházi benntartózkodását biztosító részletes szabályokat.

A biztos hivatalának közleménye szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára egyetértett a megállapításokkal, és jelezte, hogy felkérte az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Tagozatát a jogszabály felülvizsgálatára és új joganyag javasolására. Az államtitkár ezzel összhangban ígéretet tett a finanszírozási háttér áttekintésére és a benntartózkodásra jogosult személyi kör pontosítására is.

Megosztás Facebookon