Család

„El kellett adnom mindent, de a gyerekeim boldogabbak lettek tőle”

Eden Strong egyedül maradt a gyerekeivel munka és pénz nélkül, amikor a férje kisétált az életükből. Az anya minden mozdítható tárgyat eladott, hogy túléljék ezt az időszakot.

Eden férje évekkel ezelőtt egyik napról a másikra fogta magát, és eltűnt a családja életéből, üresen hagyta a bankszámlájukat, nem is hallottak azóta felőle. Az anya addig háztartásbeliként otthon volt az 5 és 3 éves gyerekkel, jövedelme nem volt, így a legmélyebb kétségbeesésében a házukban található tárgyakat kezdte pénzzé tenni, hogy tudjon enni adni a gyerekeinek, amíg munkát nem talál.

„Majdnem mindent eladtam, ami a tulajdonunkban volt: bútorok, játékok, étkészletek, ékszerek, könyvek, télikabátok… mindet kiárusítottam. Ahogy végignéztem a házon, azt éreztem, hogy üres lett az életem, szó szerint.

De idővel észrevettem, hogy bár nekem üresnek tűntek a szobák, a gyerekeim egész mást láttak az ürességben. Nem a hiányt, hanem a lehetőséget.

»Anya, milyen jó nagy tánctér lett az ebédlőben« – szólalt meg egy reggel az 5 éves lányom. Ezen a napon bevezettük azt, ami azóta hagyomány lett nálunk: a szombat reggeli táncos palacsintázást.”

gyerek válás szabadság

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Az anya számára nemcsak az üres terek jelentettek felszabadulást, hanem az is, hogy a kevés cuccból nem lehetett nagy rendetlenséget csinálni, így jóval kevesebbet kellett takarítania. A kevesebb játék pedig azt is jelentette, hogy a gyerekek jobban feltalálták magukat, kreatívabb játékokat találtak ki, mint előtte.

„Az is megkönnyebbülés volt, hogy nem kellett azon aggódnom, hogy a szép párnákra kiömlik a kakaó, vagy hogy párnacsata közben eltörik az állólámpát a gyerekek. Csodálatos érzés volt, hogy este, altatás után nem a rendrakás és takarítás a következő napirendi pont, hanem áthívhattam a barátnőket egy kis csevegésre. Ráadásul, mivel üres volt a ház, kénytelenek voltunk hétvégente kimenni a szabadba, hogy elüssük az időt.”

Eden hamar ráébredt, hogy mennyivel egyszerűbbé vált kevés holmival az életük, és hogy közelebb is kerültek egymáshoz így a gyerekeivel. Elvesztett majdnem mindent, de cserébe sosem tapasztalt szabadságot kapott. Pár évvel később pedig találkozott a jelenlegi férjével, aki támogatja abban, hogy minél kevesebb cuccot halmozzanak fel. Most már nem az anyagi problémák miatt, hanem hogy szabadabb gyerekkort biztosítsanak a gyerekeiknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top