nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Ennyi pénzt spórolhatsz, ha neked is jár az új családtámogatás

Ennyi pénzt spórolhatsz, ha neked is jár az új családtámogatás

Fontos tudni, hány háztartást érinthet az egyik új kedvezmény.
Határ Nóra
Határ Nóra
f Ajánlom

A miniszterelnök által bejelentett családtámogatási terv alapján a legalább négy gyereket nevelő nők élethosszig mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) fizetésének terhe alól. A már ma is élő adókedvezmény értelmében azonban a nagycsaládok jelentős része most is mentesül az szja-fizetés alól.

Az új kedvezmény tehát azoknak a családoknak jelent további előnyt, akik magasabb összjövedelmük miatt 99 ezer forintnál több adó- és járulékkedvezményt érvényesíthetnek havonta. Ugyancsak örülhetnek azok a dolgozók nők, akiknek a gyerekei már felnőttek, mert ők a jelenleg érvényes kedvezményt már nem kapják meg. Ezek alapján 37 ezer háztartás lehet érintett azonnal az új kedvezményben.

A kép illusztráció

A portfolio.hu számításai szerint egy négy gyerek mellett, 40 évesen ismét munkát vállaló, és így az élete végéig szja-mentességet élvező nő (bruttó átlagbért, 4%-os bruttó bérnövekedést, nem változó szabályokat és 15%-os szja-kulcsot feltételezve) a nyugdíjba vonulásának időpontjáig (ami 59 év körül volt a legutóbbi adatok szerint átlagosan)

összesen 18,1 millió forintos adóelőnyhöz juthat.

Minél előbb érvényesek rá a kedvezmény feltételei (korai gyerekvállalás és korai visszatérés a munkaerőpiacra), annál jobbak a feltételek.

Ez motiválhatja a nagycsaládos nőket, hogy vállaljanak újra munkát. A háromgyermekesek foglalkoztatási rátája ugyanis már lényegesen alacsonyabb a kisebb családok esetében megfigyeltnél: 2017-ben a 25–49 éves nők körében az 1 gyermekes családok esetében 73,3%-os, a 2 gyermekesek esetében 73%-os, míg a 3 vagy több gyermeket nevelők esetében 48,9%-os volt a foglalkoztatási ráta.

Megosztás Facebookon