Család

Ezért pletykálnak olyan sokat a gyerekek

A kis harmadikosok már bizony pletykálnak, nekünk, szülőknek pedig az a feladatunk, hogy sürgősen szoktassuk le róla őket, mert ugye pletykálni csúnya dolog.

Könnyen jöhet haza az iskolából a 8 éves gyermekünk úgy, hogy kisírja a szemét, mert visszahallott magáról valami pletykát. Fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel a pletykálásról, mert hamar elmérgesedhet egy közösségben a helyzet, ha túl sok a pletyka.

Karin S. Frey pszichológus professzor szerint a pletykálás ebben az életkorban természetes jelenség, ezzel fedezik fel a gyerekek azt, hogy milyen hatással vannak másokra, és mekkora hatalmuk van a közösségen belül. Illetve a pletykálással próbálnak népszerűbbé válni. Természetes, de ettől még nem kell elnézni nekik a pletykálkodást.

Válaszd szét az ártatlan fecsegést és a pletykát

A Duke Egyetem tanulmányában 60 pár negyedikes lányt kértek meg, hogy 15 percig játsszanak együtt szabadon. Ebben a rövid 15 percben a lányok 24 különböző embert beszéltek ki egymás között, de a legtöbb a pletykák közül csupán fecsegés volt, olyanok, mint hogy legközelebb ki mellé ülnek le ebédelni. 4 kibeszélésből 3 esetben azonban negatív vagy sértő dolgokat mondtak mások háta mögött. A tanulmány vezetője szerint ezért nagyon fontos, hogy beszélgessenek a szülők a gyerekekkel arról, hogy a pletykálkodással árthatnak másoknak. Azt javasolja, hogy játsszunk olyan szerepjátékokat velük, amikből kiderül számukra, hogyan érezhet a pletyka áldozata.

pletyka gyereknevelés tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

A felvilágosítás a kulcs

A gyerek általában nem is tudja, hogy amit csinál, az épp pletykálkodás. Teljesen normális, hogy otthon el akarja mesélni, mi történik az osztálytársaival, ha a tudomására jutott valamilyen információ. Szülőként azonban felvilágosíthatjuk, hogy milyen érzékeny témák vannak, amikről otthon beszélhet, de a többi gyerekkel inkább ne az illető háta mögött társalogjon róluk. Az olyan témák, mint amikor valakinek válófélben vannak a szülei, vagy hogy kibe szerelmes. Magyarázzuk el neki azt is, hogy ne adjon elő tényként olyat, ami csak következtetés, például, ha behívták egy osztálytársát az igazgatóhoz, ne híresztelje azt, hogy biztos bajban van, és ki fogják rúgni, mert az már pletykálás.

Erősítsd a barátságait

Ahhoz, hogy ne akarjon beszállni a népszerűségi versenybe a pletykálkodással, az kell, hogy legyenek biztos társas kapcsolatai. A tanulmányból ugyanis az is kiderült, hogy azok a gyerekek hajlamosabbak a pletykálkodásra, akik bizonytalannak érzik a barátságaikat. Dr. Frey azt javasolja, mondjuk el nyíltan a gyereknek, hogy vannak sokkal jobb eszközök is arra, hogy barátokat szerezzen, támogassuk a barátkozásban, engedjük meg, hogy hívja át az osztálytársait, és szervezzünk nekik programokat, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Így nem fog kényszert érezni arra a gyerek, hogy a pletykálással igyekezzen bizonyítani az értékeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top