nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
13 gyanús jel, hogy a gyereked drogok közelébe került

13 gyanús jel, hogy a gyereked drogok közelébe került

Sajnos manapság már egyre lejjebb tolódik az a korhatár, amikortól gyerekeink a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak, ha drogokról van szó. Laikus ember számára szinte észrevehetetlenül hálózzák be a terjesztők nemcsak a középiskolákat, hanem már az általános iskolás korú gyerekeket is. Szülőként fontos, hogy felismerjük a gyanús jeleket.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A rendszeres droghasználat, akármilyen könnyűnek mondott drogról van is szó, fizikai és viselkedésbeli változásokkal jár bárki esetében. Ha időt szánunk gyerekünkre, és nem csak azt kérdezzük meg, hogy „milyen jegyet kaptál a suliban?” és hogy „mi volt ma az ebéd?”, akkor észre kell hogy vegyük a korábbiaktól eltérő tüneteket. A bevérzett szem, tág pupilla, vagy éppen az ellenkezője: tűhegynyi, továbbá gondolkodászavar, lassú beszéd vagy felpörgött viselkedés, mind árulkodó jelek lehetnek.

Mikor kezdjünk el gyanakodni?

Ha a fenti tünetek több óra elteltével is észlelhetők, akkor gyanakodhatunk valamilyen kábítószer használatára. Persze az észrevett gyanús jeleket együttesen értelmezzük, hiszen a fent leírtak önmagukban utalhatnak fáradtságra vagy valamilyen betegségre is. Fontos, hogy tudjuk kamaszunk hol tölti az idejét, jár-e a megbeszélt edzésekre, kikkel barátkozik. Beszélgessünk sokat, legyünk nyitottak és érdeklődők.

Vegyük észre a drogra utaló gyanús jeleket

Árulkodó jelek lehetnek:

 1. Álmos
 2. Lassan reagál
 3. Lelassul, szinte lezsibbadt
 4. Euforikus (különösebb ok nélkül)
 5. Extrém módon érzékenyen reagál környezetére
 6. Időzavar
 7. Nehezen találja a szavakat
 8. Figyelem- és memóriazavar
 9. Túlságosan tág vagy szűk pupillák
 10. Felpörgött, nem tud egy helyben megmaradni
 11. Beszédkényszer, anélkül hogy a választ meghallgatná
 12. Alvászavar
 13. Erőszakos,agresszív viselkedés

Civil Díj 2019 Bakonyi csillagászok, szívószál-mentesítés, női kőművesek, kórházakban tanító tinik, focisták a gyerekekért, vonatot előző csiga… neked melyik a legszimpatikusabb civil akció? Ki a legjobb azok közül, akik végre tesznek másokért és egy élhetőbb világért? Te melyik szervezetnek adnád a közönségdíjat?


Szavazok!

Megosztás Facebookon