Család

Jobban elítéljük a kövéreket, mint a homoszexuálisokat?

A kövér emberekkel kapcsolatban pont annyi előítélet van az emberekben, mint a homoszexuálisokkal szemben egy tanulmány szerint.

A Harvard Egyetem tanulmányában vizsgálták az előítéletességet egy 4 millió embert felölelő kutatásban, amelyből az derült ki, hogy egyre kevésbé toleráljuk az elhízást, jobban elutasítjuk, mint az öregedést, a homoszexualitást vagy a testi fogyatékosságot.

A rejtett előítéleteket vizsgálták a kutatók, az olyanokat, mint például hogy a fehér emberek hajlamosabbak egy fekete ember arcát dühösnek látni akkor is, ha nincs erre okuk. A kutatócsoport a szexuális irányultság, a bőrszín, a kor, a fogyatékosság és a túlsúly témakörben készített felmérést 4,4 millió ember bevonásával 2007-2016 között. A résztvevőknek olyan szavakat kellett negatív vagy pozitív asszociációkkal összekötniük, mint: öreg, fiatal, túlsúlyos, homoszexuális vagy mozgássérült. A válaszok közben mérték a reakcióidőt, és minél gyorsabb volt a válasz, annál erősebb volt a pozitív vagy negatív asszociáció.

túlsúly homoszexualitás tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Tessa Charlesworth, a kutatás vezetője elmondta: elemzéseik során kiderült, hogy a korral, sérültséggel, bőrszínnel és szexuális irányultsággal kapcsolatban ugyan csökkentek az előítéletek, de a túlsúllyal szemben nőtt az előítéletesség.

2004-től 2010-ig a testsúllyal kapcsolatos előítéletek 40 százalékkal növekedtek. Majdnem annyit nőttek, mint amennyit a homoszexualitással szemben csökkentek.

Charlesworth szerint azért ítéljük el sokkal inkább a túlsúlyos embereket, mint a homoszexuálisokat, mert azt gondoljuk, hogy a testsúlyt lehet kontrollálni, csak az egyén döntésein múlik, hogy elhízik vagy normális súlya van. Ez persze nem egészen igaz, rengeteg egészségügyi probléma is állhat az elhízás mögött, de az előítéletek már csak ilyenek: információszerzés nélkül azonnal ítélünk, főleg, ha a kövérekről van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top