Család

Ez a balatoni faluban élő házaspár uralja a magyar YouTube-ot

A KerekMese nevű csatorna a legnépszerűbb a videómegosztón, több mint 760 milliós nézettséggel.

Ha azt hitted, hogy Dancsó Péter vagy PamKutya videóit nézik a legtöbben, nagyot tévedsz. A magyar YouTube-ot ugyanis egy Balaton melletti faluban élő házaspár uralja. A KerekMese csatornának félmillió feliratkozója van, a videóikat pedig 760 milliószor nézték meg. Ezzel toronymagasan vezetik a hazai csatornák rangsorát – írja a G7.

A házaspár a mai napig kettesben dolgozik a meséken. Tavaszi László informatikust 2012-ben rúgták ki a munkahelyéről, felesége, Vass Mónika pedig szabadúszó illusztrátorként dolgozott. Ekkor kezdtek el pár perces animációkat feltölteni a videómegosztóra.

László eleinte nem hitt abban, hogy ebből akár meg is lehet élni, de az első videók után lehetett látni, hogy valami komoly is kisülhet a dologból. Fél évvel az indulás után mindent feltettek a KerekMesére, másfél év alatt pedig eljutottak oda, hogy meg tudnak élni belőle. 2017-ben 22 millió forint volt az adózott bevételük.

Eleinte külföldi mesék alapján készítették a videókat, de ma már nem alapoznak külföldi mintákra, saját ötleteiket valósítják meg. A mesék miatt kapnak hideget-meleget, néha még meg is fenyegetik őket, hogy valaki feljelentést tesz a hatóságoknál a károsnak tartott tartalom miatt. Volt olyan is, hogy leszedtek egy mesét a támadások miatt.

A számok viszont magukért beszélnek: a legnépszerűbb Számoló dalt eddig 30 milliószor nézték meg, és 13 videójuknak van legalább 10 milliós nézettsége.

A mesevideókkal nincs küldetéstudatuk, egyszerűen csak szórakoztatni szeretnék a gyerekeket és magukat. Inkább a cselekményre fókuszálnak, nem arra, hogy minél nagyobb tanulság legyen. Arra azért figyelnek, hogy a videókban ne legyen semmi ártalmas, és négy gyerekkel ezt minden bizonnyal fel tudják mérni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top