Család

Így tedd könnyebbé az iskolai reggeleket

Amíg pici, addig azon problémázunk, hogyan rakjuk le aludni a gyereket, aztán mikor nagyobb lesz, nem bírjuk felébreszteni reggel.

Hétvégén a fejünkön ugrálnak már hajnali fél hatkor, bezzeg ha iskola van, akkor hétkor sem lehet kirobbantani a gyerekeket az ágyból. Mióta a világ a világ, azóta így van, úgyhogy nem árt felkészülni alaposan szülőként, hogy milyen trükkökkel lehet felébreszteni őket kíméletesen.

Dr. Roseanne Lesack gyerekpszichológus szerint az lenne a legjobb, ha nem ébresztőórára kelnének a gyerekek, hanem mindig a szülők keltenék őket. Sajnos a kipihent szülő a legjobb ébresztőóra, amiben a kipihentségre elég kevés esélyünk van. A pszichológus a következőket javasolja a könnyebb iskolai reggelek érdekében:

Mindig azt tanácsolom a szülőknek, hogy keljenek fel 20 perccel előbb, mint a gyerek, hogy mindent elő tudjanak neki készíteni, amire szüksége lesz a reggeli rutinhoz. Ezzel sokkal stresszmentesebben indulhat a reggel. És amit csak lehet, azt végezzék el előző este.

Az előző esti készülődés jó ötlet, ilyenkor kiválaszthatja a gyerek másnapra a ruháját, elkészíthetjük neki a tízórait, és megbeszélhetjük vele azt is, mi legyen reggelire.

Amikor morcosak a gyerekek reggel, akkor nehezen hoznak olyan döntéseket, hogy mit vegyenek fel vagy mit egyenek reggelire. Az a legjobb, ha reggel már nem kell ilyen beszélgetéseket kezdeményezni velük.

ébresztés gyerek tanács

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Így ébreszd a gyereket:

  • Kelj fel korábban, hogy jó hangulatba kerülj, mire kelteni kell a gyereket.
  • Készíts elő előző este minél több dolgot, hogy ne kelljen döntéseket hoznia.
  • Természetes fényt használj az ébresztéskor, ne kapcsold rá az alvó gyerekre a csillárt.
  • Énekelj neki halkan, vagy kapcsolj be zenét, hogy jobb hangulatban ébredjen.
  • Ne legyenek túl nagy elvárásaid a gyerekkel szemben, adj neki időt az ébredésre.

Az utolsó pont Lesak szerint nagyon fontos, mert ha siettetjük a gyereket, akkor nem lesz barátságos és kedves. Sőt az egész napjára rányomhatja a bélyegét, ha ki kell pattannia az ágyból hirtelen, és öt perc múlva már indulni is akarunk.

Ismerd meg a gyereked igényeit és építs be a reggeli rutinjába olyan elemeket, amik számára megfelelők. Kezeld rugalmasan a rutinját, hiszen felnőttként sem ébredünk mindennap ugyanolyan lelkesen és jó hangulatban.

A szakember hozzáteszi, hogy a legnagyobb példa a gyerek számára a szülő a reggeli ébredésben is. Ha a szülők mérgesen, idegesen kelnek fel reggel, akkor a gyerektől sem várható el a vidám ébredés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top