Család

5 jel, hogy párterápiára van szükségetek

A párterápiának rossz híre van, a többségnek az ugrik be róla, hogy ha már terápiára kell menni, akkor vége a kapcsolatnak, pedig természetesen szó sincs erről.

A párterápia olyan, mint amikor az autót szerelőhöz viszed, mert valami gyanús hangot hallasz a motorháztető alól. Néha a kapcsolatokat is át kell nézni, hogy jól működjenek. Egyszerűbb egy idegen terapeuta irányításával megvizsgálni, hol vannak esetleg repedések a párkapcsolaton, mert mi nehezebben látjuk meg a fától az erdőt, mint egy kívülálló.

Biena Bird családterapeuta tapasztalatai szerint az emberek túl sokáig várnak, mire úgy döntenek, hogy elmennek terápiára. Ezért a kollégáival összeírták azt az 5 jelet, amit ha észreveszel magadon vagy a párodon, akkor érdemes a párterápia mellett dönteni.

1. Ha egymástól függetlenül tervezitek a jövőt

Ha csak a ma esti vacsorát vagy egy nagyobb horderejű döntést, mint például munkahelyváltást, a párodtól függetlenül tervezel. Kimberly Hershenson párterapeuta szerint ha szándékosan vagy tudat alatt nem akarod bevonni a párodat a terveidbe, akkor itt az ideje, hogy átgondoljátok a kapcsolatot.

2. Ha szerinted csak a párod a hibás minden rosszért

Egymás hibáztatása feltűnő jel, hogy valami nincs rendben köztetek. Kerry Lusignan mentálhigiénés szakember szerint főleg akkor mérgező, ha titokban, kommunikáció nélkül gondoljátok azt magatokban, hogy a párkapcsolati problémákért egyedül a másik a felelős. Mindenképpen érzi rajtad a párod a hibáztatást, akkor is, ha nem mondod ki hangosan.

párterápia párkapcsolat szakértő

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Priscilla Du Preez

3. Ha ugyanazokon a témákon vitáztok újra meg újra

Amikor már századszorra is előveszitek ugyanazt a régi vitát, akkor már azon a ponton vagytok, hogy beavatkozásra lenne szükség – mondja Julia Colangelo családterapeuta. Az ilyen ismétlődő konfliktusok rendkívül káros és romboló hatással vannak egy párkapcsolatra.

4. Ha eszedbe jutott, hogy párterápiára lenne szükségetek

Ha már azon tűnődsz, hogy segítséget szeretnél kérni egy szakembertől, hogy jobb legyen a párkapcsolat, akkor eljött az ideje, hogy megtedd ezt a lépést. Lehet, hogy bizonytalannak érzed magad, de Colangelo szerint ez az a pont, amikor hallgatni kell a belső hangodra, és nem halogatni a párterápiát.

5. Ha nem lépsz be örömmel a közös otthonba

Amy McManus terapeuta egy nagyon egyszerű tesztet ajánl: figyeld meg, milyen érzések töltenek el, amikor hazaérsz a párodhoz. Ha nem örülsz, hanem inkább gyomorgörcsöd van tőle, akkor tenni kell valamit a kapcsolattal. Szorongással, frusztrációval vagy örömmel, boldog szívdobogással tölt el, amikor látod, hogy közeledik a párod? Ha az előbbi a jellemző, akkor határozottan szükségetek lenne párterápiára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top