Család

Kiállt a nők jogaiért, elhagyta a családja

Az indiai nő egy társával bement a templomba, ahová sokáig nem léphettek be nők. Bár a tilalom már nincs érvényben, mégis meghurcolták őket, egyiküket megtagadta a férje.

Évszázadokon át nem léphettek be a menstruáló korú nők a dél-indiai Kerala államban található Szabarimala hindu templomba. A korlátozást tavaly a legfelső bíróság alkotmányba ütközőnek ítélte.

A döntés ellenére a konzervatív hindu csoportok többször is megakadályozták a nőket a belépésben, ezért elképesztő méretű demonstrációt szerveztek az indiai nők: több mint 600 kilométeres élőlánccal álltak ki a bírósági döntés mellett.

A 39 éves Kanakadurga egy társával, Bindu Amminivel be is lépett a Szabarimala templomba január 2-án. Élete azután tragikus fordulatot vett: január 15-ig kórházban feküdt, mert állítólag az anyósa megverte – írja a BBC.

Kanakadurga (balra) és Bindu Ammini, a két indiai nő, aki belépett a nőknek sokáig tiltott Szabarimala templomba. (Fotó: STR / AFP)

Amikor a kórházból hazament, zárva találta az ajtót, senki sem volt otthon. Ezért egy nőknek fenntartott állami szálláson húzta meg magát. Másnap Kanakadurga a rendőrségre ment, ahová beidézték a férjét is. A kihallgatás után azonban a férfi megtagadta a feleségét, és egyedül távozott a rendőrségről. Így a nő megint az átmeneti szállásra kényszerült.

A másik templomba lépő nő, Bindu Ammini szerencsésebb volt: neki is bujkálnia kellett az akciójuk után, de azóta visszatérhetett az egyetemre, ahol jogot tanít. Őt a családtagjai, a kollégái és a diákjai is támogatták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top