Család

Begyógyszerezve és megbilincselve mentették ki a thaiföldi barlangban rekedt gyerekeket

Döbbenetes részletek derültek ki a mentőakcióról, amely lázban tartotta az egész világot.

Döbbenetes részletek derültek ki a thaiföldi barlangban rekedt gyerekfocicsapat megmentésére szervezett akcióról egy Liam Cochrane nevű ausztrál újságíró most megjelent könyvéből; többek között az, hogy a gyerekeket ketaminnal elkábítva, megbilincselve hozták ki a barlangból, miközben a szülőknek azt mondták, hogy megtanították őket úszni – írja az Index.

A 2018. június 23. és július 10. között zajló mentés valóságos lázban tartotta az egész világot. A különböző hírportálokon percről percre érkeztek az újabb hírek a barlangban ragadt kisiskolások állapotáról és a mentőakció alakulásáról.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a gyerekeket a pánikrohamok elkerülése érdekében enyhe nyugtatókkal kezelték, a hivatalos verzió szerint azonban a gyerekek maguk úsztak ki a barlangból, egy búvárral maguk előtt és eggyel maguk mögött. Most azonban kiderült, hogy ez nem egészen így történt.

LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Cochrane, az ABC Australia riportere The Cave, azaz A barlang című könyvében eddig elhallgatott részletekről számolt be. Többek között azt állítja, hogy a gyerekeket erősen benyugtatózva mentették ki, a kezüket pedig a hátuk mögött összekötözték, nehogy ijedtükben leszedjék magukról az oxigénmaszkot, amennyiben menet közben magukhoz térnének.

Azok, akik voltak már elárasztott barlangban, jól tudják: képtelenség, hogy a búvárkodás terén semmilyen tapasztalattal nem rendelkező gyerekek eligazodjanak az iszapos, becsapós akadályokkal teli alagutakban. Az egyetlen reményt az jelentette, ha elkábítják őket, oxigénmaszkot helyeznek rájuk szilikonszigeteléssel, és a tapasztalt barlangbúvárok kihozzák őket

– olvasható a könyvben.

A műveletet állítólag a legnagyobb titoktartás mellett gyakorolták egy uszodában. Miután a gyakorlatozás sikerrel járt, a következő kihívást az jelentette, hogy kitalálják a gyógyszerek pontos kombinációját. A cél az volt, hogy a gyerekek semmiképpen se térjenek magukhoz, de biztonságosan szállítani lehessen őket.

Végül három szer kombinációja mellett döntöttek: a gyerekek először Xanaxot kaptak, hogy ne féljenek. Ezután mindkét lábukba ketamint injekcióztak, ami egy órára elaltatta őket. Végül egy atropininjekció következett, ami a nyáltermelést csökkenti. Utóbbi azért volt fontos, hogy a gyerekek ne fulladjanak meg a saját nyálukban. A gyógyszerezést végző orvos, dr. Richard Harris állítólag nem is volt biztos benne, hogy a terv működni fog, elvégre korábban hasonló akcióra még nem volt példa. Harris és társa, Craig Challen emiatt diplomáciai mentességet kértek a thaiföldi kormánytól, hogy ha a mentőakció során meghalna egy gyerek, ne vonják őket felelősségre.

Az elkábított, begyógyszerezett gyerekeket búvárruhába öltöztették, teljes arcos oxigénmaszkot helyeztek rájuk, majd kábellel összekötötték a kezüket, hogy semmiképp se tehessenek kárt a maszkban. A gyerekek állapotát minden egyes kamrában ellenőrizték, mielőtt továbbmentek. A mentés részleteit az orvosok előre megbeszélték a gyerekekkel, akik állítólag nagyon bátran viselkedtek.

HO / ROYAL THAI NAVY / AFP

A mentőakció végül sikeres volt, de közben több probléma is felmerült: például az, hogy az elkábított gyerekek 30 másodpercig nem lélegeztek, miután a vízbe helyezték őket. Az egyik gyerek annyira nehezen viselte a gyógyszerezést, hogy rendszertelenné vált a légzése, emiatt csak fél órás csúszással tudtak elindulni vele. Egy másik gyereknek a lába akadt be egy drótba a víz alatt. Végül az első nap négy, a második nap szintén négy, a harmadik nap pedig öt embert hoztak ki.

A könyvből az is kiderült, hogy a gyerekfocicsapat edzőjét nagyon komolyan megviselte a várakozás: paranoiássá vált, és attól kezdett félni, hogy a gyerekek elkezdik megenni egymást, amikor már elviselhetetlenné válik az éhség. Végül szerencsére sikerült elhessegetnie a sötét gondolatokat.

(Index/Daily Mail/The Sun/News.com.au)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top