Család

Visszavonták egy nő állásajánlatát, miután kiderült, hogy gyereket vár

A 41 éves egyetemi tanár már megkapta az állást, aztán megtudták, hogy terhes, és hirtelen mégsem tartottak igényt a szolgálataira.

Az eset az ohiói Wichita State Universityn történt, ahova Evangeline Heiliger jelentkezett egy adjunktusi pozícióra még 2017 végén. Tavaly februárban hívták be állásinterjúra, majd márciusban telefonon kereste meg Chinyere Okafor, az egyetem női tanulmányokkal foglalkozó központjának igazgatója, hogy értesítse, megkapta az állást.

A telefonbeszélgetés során Heiliger az iránt érdeklődött, hogy az egyetem milyen módon támogatja a kisgyerekes szülőket. A nő másnap levelet kapott Ron Matsontól, az egyetem akkori dékánjától, aki azt írta, tudomására jutott, hogy Heiliger már nem pályázik az állásra, a neve ezért kikerült a lehetséges jelöltek közül. Matson egyébként aztán tavaly júniusban nyugdíjba ment.

„Dr. Heilieger és dr. Okafor beszélgetése során egyszer sem hangzott el, hogy előbbi ne vállalná el a felkérést – áll az esettel kapcsolatban indított bírósági per dokumentumaiban. – Sőt, miután Ms. Heiliger megkapta a dékán levelét, azonnal válaszolt neki, hogy továbbra is pályázik a pozícióra, és alig várja, hogy munkába állhasson. Erre nem kapott választ.”

David Moses, az egyetem ügyvédje az esetről beszámoló Wichita Eagle című laphoz eljuttatott közleményben azt írta, az oktatási intézmény nem diszkriminálja a lehetséges alkalmazottait, valamint hogy a nő panaszát követően kivizsgálták az esetet, és nem találtak arra utaló jeleket, hogy törvényszegés történt volna.

Heiliger az ügyvédi költségei megtérítése mellett több mint 75.000 dolláros kártérítést követel az egyetemtől, és a bíróságtól várja, hogy eldöntsék, törvényt sértett-e a Wichita State University azzal, hogy elállt a nő alkalmazásától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top