Család

A szaúdi nőket ezentúl legalább sms-ben értesítik róla, ha elvált tőlük a férjük

Eddig titokban válhattak a férfiak.

Egy új jogszabálynak köszönhetően a Szaúd-arábiai bíróságok ezentúl sms-ben értesítik majd a nőket abban az esetben, ha a férjük elválik tőlük – írja a Guardian.

Mint az ismeretes, Szaúd-Arábiában a nők helyzete finoman szólva sem ideális, de Mohamed bin Szalmán koronaherceg „liberalizációs” vagy inkább modernizációs törekvéseinek köszönhetően nagyon lassan javulni kezdtek az állapotok. A mostani törvény például elejét veszi annak a széles körben elterjedt gyakorlatnak, hogy a férfiak titokban váljanak el a feleségüktől. Szintén újdonság, hogy a nők ezentúl megnézhetik majd a válásukkal kapcsolatos dokumentumokat az igazságügyi minisztérium honlapján.

Az elmúlt évek során több hasonló „engedményt” is tettek a szaúdi nőknek. Ilyen volt az, amikor beengedték őket a stadionokba, vagy amikor engedték, hogy volán mögé üljenek. Sokak szerint azonban ezek a változások – bár üdvözlendők – felületesek. Ezt támasztja alá, hogy a hatalom továbbra is előszeretettel tartóztat le nőjogi aktivistákat, sokan pedig inkább menekültként élnek, mint hogy visszatérjenek a közel-keleti országba.

FAYEZ NURELDINE / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top