Család

Szerinted jó ötlet, hogy ötéves korban kezdődjön az iskola?

Egy szülői szervezet éppen ezért lobbizik. És azért, hogy csökkentsék a kötelező érettségi tárgyak számát, és kötelező egészségügyi-pszichológiai vizsgálatnak vessék alá a pedagógusokat.

Az Eduline híre szerint egy szülői szervezet szeretné elérni, hogy a gyerekek hat helyett már ötéves kortól iskolába járjanak. A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért nevű szervezet közleményében azt írja, ez azért lenne fontos, „hogy a kisgyermekek minél előbb iskolai körülmények között tudjanak fejlődni” – de ennél részletesebb indoklással nem szolgálnak.

Fotó: MTI Fotó / Bruzák Noémi

A szervezet emellett azt is javasolja, hogy csökkentsék a kötelező érettségi tárgyak számát, szerintük „a tanuló joga eldönteni, melyik és hány tárgyból akar érettségi vizsgát tenni és milyen szinten, hiszen ő tudja, melyik tantárgyból akar felvételi vizsgát tenni. A tanuló joga, hogy azt az érettségi tárgyat válassza, amelyikből biztosan fel tud készülni”.

Az egyesület visszaállítaná a korlátozás nélküli előrehozott érettségit, a nyelvvizsga megszerzését viszont „magánügynek” tartják, ez szerintük sem bemeneti, sem kimeneti követelmény nem lehet a felsőoktatásban.

A szülők a lemaradó diákok számára létrehozott Híd-program helyett általános iskolai ösztöndíjrendszert vezetnének be, kezdeményezik a köznevelési törvény és a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálatát, és egy igen megosztó ötletet is papírra vetettek: szeretnék, hogy a pedagógusoknak pszichológiai és egészségügyi vizsgálatnak kelljen alávetniük magukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top