Család

Tanítsd meg a gyereket, hogyan gondoskodjon egy háziállatról

Ha van a családban háziállat, akkor mindenképp vond be a gyereket a gondozásába!

Remek dolog úgy felnőni gyerekként, hogy kutya vagy macska, esetleg hörcsög és papagáj is van a háznál. Amellett, hogy jó dolog a háziállatokkal játszani, még felelősségre is taníthatjuk vele a gyereket. Az én gyerekem például már 2 éves kora óta besegít a macskák körül, az alábbi feladatok közül mindet csinálja, kivéve a macskaalom tisztítását, azzal azért még várok iskolás koráig.

Etetés

Az első lépés, hogy az etetés során kivegye a részét a gyerek a feladatokból. Tanítsd meg neki, hány kanál ételt kell adni a kutyának, macskának. Persze az elején veled együtt csinálja, majd önállóan is hadd etesse meg az állatokat. Ha hagyod, hogy enni adjon nekik, akkor úgy érzi majd, hogy értékes munkája van, amivel segít a háziállatok életben tartásában. Fontos lecke ez a későbbiekben.

Szőrápolás

Amíg pici a gyerek, addig nyilván ne bízd rá egy kutya fürdetését, de például a szőrfésülést simán el tudja végezni. Vagy abba is bevonhatod, amikor az állatszőrt takarítod le a bútorokról, ezzel is megmutathatod neki, milyen sok teendő van akkor, amikor valakiről gondoskodni kell.

háziállat gyereknevlés gondozás

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Játék

A macskák és kutyák esetében egyszerű a dolgod, mindennap szükségük van arra, hogy mozogjanak, és valaki játsszon velük. Ráadásul ez pont az a feladat, ami a leginkább örömteli egy gyereknek, mégis ki ne szeretne labdát dobálni vagy plüss egereket huzigálni a földön. Azért arra figyelj, hogy ne maradjon egyedül az állattal ekkor sem, nehogy a játék hevében valami baleset történjen.

Takarítás

Ha már elég nagy a gyerek, akkor becsatlakozhat a macskaalom tisztításába vagy a kutyakakit is összeszedheti a zacskóba sétáltatás közben. Nem biztos, hogy ez a feladat tetszik majd neki, de szüksége van rá, hogy megtanulja, hogy a gondoskodásba ez is beletartozik, így felnőttkorában, a saját gyerekeinél nem áll majd tehetetlenül a kakis pelenkák felett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top