Család

Durván csökkentik a magyarok családi pótlékát Ausztriában

Még így is több, mint amennyit itthon kapnak.

Ausztriában jelentősen átalakul az állami családtámogatás rendszere. 2019 januárjától több mint százezer gyerek után fizetnek majd kevesebb családi pótlékot, mint eddig. Közülük a legtöbben magyar családok gyerekei – írja az Index.

Eddig egységes volt a családi pótlék összege: a gyerek 3 és 9 éves kora között a családok gyerekenként havi 121 eurót, azaz nagyjából 40 ezer forintnyi támogatást kaptak. Nagyjából 125 ezer külföldi állampolgárságú gyerek után fizet családi pótlékot az osztrák állam, közülük 38.700 magyar gyerek után. Összesen több mint havi 15 millió eurót fizet külföldi gyerekek után az állam, az új számítás alapján viszont kevesebbet fognak fizetni azoknak a családoknak, amelyek esetében a gyerek állampolgárságának megfelelő országban alacsonyabbak a megélhetés költségei.

A kép illusztráció.

A változtatásnak arányaiban legnagyobb vesztesei a bolgárok lesznek, náluk a családi pótlék 55 százalékkal havi 55 euróra csökken. A románok 51, a lengyelek 50 százalékot veszítenek el, majd jönnek a magyarok 44 százalékos csökkenéssel. Így januártól havonta gyerekenként 68,5 eurót, mintegy 22 ezer forintot kapnak majd a magyar családok. Abszolút értékben a magyarok lesznek az osztrák változás legnagyobb vesztesei, havi 2 millió eurót (660 millió forintot) spórol meg rajtuk az állam.

Eközben Magyarországon egy egygyerekes család havi 12200 forintot, egy kétgyerekes gyerekenként 13300 forintot, azaz összesen 26600 forintot kap. Vagyis Ausztriában a változtatás után is közel kétszer akkora családi pótlékot kapnak a magyar családok, mint itthon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top