Család

Tanítsd meg a gyereknek, mit tegyen, ha elveszne az utcán!

Azt mondjuk a gyerekeinknek, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, pedig inkább azt kellene megtanítanunk nekik, hogyan vegyék észre a biztonságos idegeneket.

Adódhat olyan helyzet, hogy egy gyerek a szülei nélkül megy az utcára, esetleg eltéved, vagy a tömegben elsodródik a szülei mellől. Ilyenkor idegenektől kell segítséget kérnie, ezért az a tanács, hogy ne álljon szóba egy idegennel se, nem túl jó. Helyette inkább tanítsuk meg a gyereknek azt, hogy egyedül hogyan lehet biztonságban az utcán, milyen emberek azok, akikhez odamehet segítséget kérni.

Menj oda, ahol sok ember van! Ha eltéved, megijedt vagy megsérült a gyerek, akkor jobb eséllyel talál segítséget egy olyan helyszínen, ahol sok ember van.

Keress egyenruhás embert! A legbiztonságosabb, ha olyan embertől kér segítséget, akin egyenruha van: rendőrtől, tűzoltótól, biztonsági őrtől vagy akár a postástól.

Keress egy anyát a gyerekével! Egy anya általában jó választás, empatikus lesz egy gyerekkel, és tudja, hogyan segítsen.

Maradj nyilvános helyen! Ahol sok ember van, ott kisebb az esélye, hogy bárki bántani merné a gyereket szemtanúk előtt.

Tartsd magad az útvonalhoz! Ha már egyedül jár iskolába, akkor tanítsuk meg neki, hogy mindig ugyanazon az útvonalon közlekedjen, mert így könnyebben rátalálunk, ha bajba kerülne.

gyerek biztonság tanács

Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia

Kerüld el azokat, akik adni akarnak valamit! A „ne beszéljen idegenekkel” itt lép életbe. Az első, amit meg kell tanítanunk a gyereknek, hogy ne fogadjon el idegenektől semmit, és messzire kerülje el azokat a felnőtteket, akik kiskutyával, cukorkával, egyéb izgalmasnak tűnő dologgal akarják felkelteni a figyelmét.

Bízz a megérzéseidben! A gyerekek híresen jól megérzik, ha egy embernél valami nem stimmel. Erősítenünk kell bennük azt, hogy bízzanak ebben a megérzésben, és ha kínosan érzik magukat, vagy megijeszti őket egy ember közeledése, akkor ne féljenek kilépni a helyzetből.

Kiabálj! Sok gyerek nem mer kiabálni, amikor bajban van, mert azt tanulják kicsi koruktól, hogy nem szabad sikítozni. Meg kell tanítanunk nekik azt is, hogy muszáj teli torokból kiabálni, ha veszélyben érzik magukat.

Ne titkolózz! A szülők előtt nem lehetnek titkai, magyarázzuk el neki, hogy milyen fontos, hogy anya és apa minden apróságról tudjon, mert csak így tudjuk igazán megvédeni.

Nem kell ráhozni a gyerekre a frászt, hogy mindenhol sorozatgyilkosokat lásson, úgyhogy mindezt úgy kell megtanítani neki, hogy az emberekbe vetett hitét azért ne vegyük el. Magyarázzuk el neki, hogy az emberek többsége jó, és nem bántja a gyerekeket, de van pár bolond ember, akikkel jobb vigyázni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top