Család

Így lehet megelőzni, hogy megcsaljanak

Ha megérted, hogy mi motiválja általában az embereket a hűtlenségre, akkor jobb eséllyel akár meg is előzheted.

Michael W. Regier klinikai szakpszichológus szerint az első lépés a hűtlenség megelőzésére az, hogy megértjük a természetét, okait és motivációit. Ha nem akarunk a mélyére ásni, akkor sebezhető marad a párkapcsolat a megcsalással szemben, és nem is fogjuk időben észrevenni a figyelmeztető jeleket.

A szakértő a következő öt okot sorolta fel, amiért megcsalják egymást a párok.

1. Elveszítik az érzelmi kapcsolatot

A legtöbb esetben a hűtlenség annak a tünete, hogy a pár elveszítette egymással az érzelmi kapcsolatot. Regier szerint akkor kapcsolódunk a párunkhoz érzelmileg, ha törődünk egymás érzéseivel, empatikusan és együttérzőn odafigyelünk a másikra. Ha viszont érzelmileg semmibe vesszük egymást, akkor eltávolodunk, és elveszítjük ezt a kapcsolatot. Amikor nem válaszol a párunk az fájdalmainkra, örömeinkre, akkor elutasítva érezzük magunkat, és inkább lenyeljük az érzelmeinket, hogy aztán egy harmadik félnél keressünk támaszt.

2. Egy barátság átfordul szerelembe

A legtöbb szeretői kapcsolat barátsággal kezdődik. Persze nem az egy éjszakás kalandról van szó, amit csak a szexért tesz az ember, hanem azokról a kapcsolatokról, amikor szerelem szövődik a szeretők között. Ennek általában az az oka, hogy a pár szükségletei nem találkoznak. Érzelmi vagy fizikai szükségletek is lehetnek ezek, az egyiknek több simogatásra lenne szüksége, míg a másik inkább a mély beszélgetéseket hiányolja. Máris megteremtik a talajt egy harmadik félnek, aki barátként be tudja tölteni az űrt, majd ráébrednek, hogy már több van köztük barátságnál.

párkapcsolat hűtlenség megcsalás

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. Az új szerelmet elkönyvelik igaz szerelemnek

Aki beleszeret a szeretőjébe, sok esetben abba a hibába esik, hogy semmissé teszi a kitartó szeretetet, amit a párkapcsolata kínál és azt hiszi, hogy az új szerelem az igaz szerelem. Ilyenkor elfeledkezik arról, hogy ki főzte neki a húslevest, amikor beteg volt, és kivel imádta azt a tavalyi kirándulást a Normafánál. A hosszútávú szeretet egészen másképpen jelenik meg a hétköznapokban, mint egy új, hormongőzös szerelem. Az igaz szerelem nem az, amiben lángolunk és elégünk, hanem az, amelyik szépnek lát reggel smink nélkül, és amelyik fogja a kezünket akkor is, ha épp rossz passzban vagyunk.

4. Nincs idejük egymásra

Nem csoda, ha egy párnak még 30 percet sem sikerül találni egymásra a napi rohanásban. Munka, gyerekek, háztartás, teendők reggeltől estig, a végén már csak az alvásra vágynak, nem pedig egymás társaságára. Ez sérülékennyé teszi a kapcsolatot, hiszen a stressz aláássa az intimitást érzelmi és fizikai síkon is. Pedig az intimitás a párkapcsolatok ragasztóanyaga, ha ezt elveszítjük, akkor kinyitjuk az ajtót egy harmadik félnek. A szakember szerint úgy kell gondolnunk az intimitásra, mint egy izomra, amit minden nap edzeni kell ahhoz, hogy ne sorvadjon el.

5. Nem ismerik a jeleket, ezért nem tudják, mikor kell segítséget kérni

Ahhoz, hogy egyáltalán meglássuk, hogy veszélyben van a kapcsolat, ismernünk kell a jeleket, amik a megcsaláshoz vezethetnek. A hűtlenség már akkor megelőzhető, amikor még nincs a harmadik fél a képben, ha idejében ráébredünk, hogy nem jó irányba megy a kapcsolatunk. Ebben az esetben pedig nem szégyen szakemberhez fordulni, párterápiára elmenni, hogy újra utat találjunk egymáshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top