Család

Nem engedték, hogy a fogyatékossággal élőknek fenntartott helyről nézze a Mikulás-parádét az autista kislány

A kislány édesanyja komoly összetűzésbe keveredett az egyik szülővel, aki el akarta zavarni a gyereket.

Nem engedték, hogy egy autista kislány a fogyatékossággal élőknek fenntartott helyről nézze a Mikulás-parádét az East Yorkshire-i Hill város egyik bevásárlóközpontjában – írja a Mirror. A kislány édesanyja komoly nézeteltérésbe keveredett azokkal a szülőkkel, akik el akarták küldeni a hétéves gyereket.

„Nem minden fogyatékosság látható” – perelt egyikükkel a 37 éves Marta. A Hull Daily Mail szerint egy édesapának kellett közbelépnie, hogy ne fajuljon el még jobban a veszekedés.

„A lányom autista, ezért úgy gondoltam, minden jogunk megvan hozzá, hogy a fogyatékossággal élőknek fenntartott helyről nézzük végig a parádét. (…) A gyerek viszonylag jól viseli a tömeget, de néha azért felzaklatja magát, és tudom, hogy vannak, akiket ez zavar” – mondta a nő a lapnak.

Fotó: Unsplash

Amikor Martáék bementek az elkülönített területre, egy nő odalépett hozzájuk, és azt mondta, nem mehetnek be, mert ez a hely a fogyatékosoknak van fenntartva. „Mondtam neki, »Nézze, a legidősebb gyerekem autista«, de erre rám förmedt: »Tűnjön innen!’« ebből alakult ki a vita” – emlékszik vissza Marta.

A veszekedés a közelben lévő gyerekeket is felkavarta. „Már bánom, hogy olyan hangos voltam. Egy idő után az egyik édesapa, aki szintén egy fogyatékos gyerekkel volt ott, odajött hozzám, és megkért, ha maradni akarok, viselkedjek csendesebben, mert megijesztem a kislányát. Elnézést kértem tőle, és befogtam a számat.”

Marta azt mondja, őt is nagyon megviselte az eset. „Annyira frusztrált és elkeseredett voltam, hogy elsírtam magam. Nem akartam más családokat zavarni, igazán szégyelltem magam. Borzasztó élmény volt – mondta. – Nem akartam zavarni senkit, nem akartam visszaélni a helyzettel, de ez egy fogyatékkal élőknek fenntartott hely volt, és a kislányomnak pontosan ugyanannyi joga volt ott lenni, mint másoknak” – tette még hozzá.

Szerencsére a bevásárlóközpont munkatársai segítettek megoldani a konfliktust. „A biztonsági őr hölgy nagyon segítőkész volt, felajánlotta, hogy ha szeretnénk, átülhetünk egy másik helyre, vagy ihatunk egy teát, amíg megnyugszunk” – mesélte a nő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top