Család

Ezek a munkák könnyen váláshoz vezethetnek – új kutatás

Nem annyira meglepő módon azok a munkahelyek veszélyesek a házasságra, ahol több lehetséges párjelölt dolgozik.

Egy házasságot megőrizni elég nagy munka, pláne akkor, ha az egyik fél munkahelyén hemzsegnek a potenciális partnerek. Legalábbis a Stockholm University új kutatása szerint nem a túlórák miatt kell aggódnunk, hanem a párunk munkakörnyezetében kell alaposabban körülnézni, ha tartunk a válástól.

„Azt találtuk, hogy minél több potenciális partner van a munkahelyen, annál nagyobb az esély a válásra” – nyilatkozott Caroline Uggla, a tanulmány szerzője.

Táncosok, csak óvatosan!

Egy 2010-ben megjelent tanulmányban már kimutatták, hogy a táncosok és a koreográfusok vannak a legnagyobb veszélyben, nálunk 43,1 százalékos a válások aránya, utánuk jönnek rögtön 38,4 százalékkal a csaposok, a dobogó harmadik helyén pedig 38,2 százalékkal a masszőrök végeztek.

A TOP10 váláshoz vezető szakmák között még felsorolták a kaszinókban dolgozókat, a telefonos operátorokat és az ápolónőket is. Érdekes módon a legalacsonyabb válási arányokkal az optikusok, pedikűrösök és értékesítési munkatársak dolgoznak, pedig ők is rengeteg emberrel érintkeznek nap mint nap.

munkahely válás kutatás

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Vendéglátósok, figyelem!

A jelenlegi kutatásban Uggla és kollégái Dánia lakossági statisztikáit vizsgálták, ebből kiderítették, hogy 102 453 elvált férfi és 113 252 elvált nő él ebben az országban, majd feltérképezték, hogy az elvált emberek milyen munkahelyeken dolgoznak. Az eredmény azt mutatta, hogy a legmagasabb válási arányt azok a nők és férfiak produkálják, akik a vendéglátásban dolgoznak.

Közben az is kiderült, hogy a legalacsonyabb számban azok a férfiak válnak el, akiknek domináns férfi a főnökük, mint például az építkezéseken dolgozók, illetve azok is válási veszélyzónán kívül vannak, akiknek kevés a kollégájuk, mint a könyvtárosok vagy a mezőgazdasági munkások.

Persze ez nem azt jelenti, hogy most azonnal mondjon fel mindenki a vendéglátásban és menjen építkezésekre dolgozni, hogy ne legyen válás a házasság vége. A kutatók csak arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a veszélyeztetett területeken dolgozók éberebben és tudatosabban figyeljenek oda a munkahelyi csábításokra, hogy elkerüljék a kényes helyzeteket és tönkrement házasságokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top