Család

Ezért vonzod magadhoz a bántalmazókat

Azt gondoltad, most majd más lesz ez a kapcsolat. Erre tessék, megint ugyanott tartasz: áldozat vagy egy érzelmi bántalmazó mellett.

Mivel már volt részed bántalmazó párkapcsolatban, elkezded megkérdőjelezni magad: mégis mi a baj veled, hogy mindig mérgező embereket választasz ahelyett, hogy végre egy egészséges párkapcsolatot alakítanál ki egy normális férfival. Jade Lotus tantraoktató gyakran tart bántalmazott nőknek olyan workshopokat, amiken a saját erejüket segít nekik felfedezni. Sok hasonló szituációt látott már, és ahogy tapasztalta, elég gyakori ez a ciklikus ismétlődés az áldozatok életében, hogy újra meg újra egy bántalmazó mellett kötnek ki.

Lotus szerint általában az áldozat gyerekkorában érdemes körülnézni, hogy milyen volt a viszonya az anyjával, apjával. Nem azt mondja, hogy egy áldozatnak biztos bántalmazó szülei voltak, hanem inkább csak azt, hogy a szülő-gyerek kapcsolatban gyakran nem kiegyensúlyozottak a hatalmi viszonyok, amiket aztán leképezhet a gyerek felnőttként egy érzelmi bántalmazó kapcsolatban.

A szakértő szerint négy jelre érdemes odafigyelni, hogy megtudd, tényleg vonzod-e az érzelmi bántalmazókat.

1. Keresed a bántalmazók társaságát

Persze nem tudatosan, hiszen az eszeddel pontosan tudod, hogy távol kellene tartani tőlük magadat, ám ha egy bántalmazó dinamikájú családban nőttél fel, akkor a bántalmazás ismerős környezetet jelent, ezért aztán tudat alatt keresed ezt a fajta „biztonságot”. A bántalmazó alatt itt nem azt a fajtát érti Lotus, aki minden este kiadós veréssel vár haza, hanem a negatív, energiavámpír embereket, akik érzelmileg bántanak. Nem akarod, hogy bántson a párod, de mindig találsz számára kifogást, hogy mellette maradj. 

2. Gyakran kerülsz áldozatszerepbe

A bántalmazott ember egyik védekező mechanizmusa az áldozatszerep, amivel próbálja a bántalmazó szimpátiáját kivívni, hogy ne bántsa tovább. Az áldozatszerephez pedig könnyű hozzászokni, hiszen a környezet szeretettel és gondoskodással reagál rá általában. A csapda az benne, hogy ha áldozatként viselkedsz, akkor könnyen előfordulhat, hogy magadhoz vonzod ezzel a bántalmazókat. Nem tudatos viselkedés ez sem, ezért nehezen veszed észre magadon, de a jó hír az, hogy a szakértő szerint visszaszerezheted az irányítást, ha szembeszállsz a saját áldozatszerepeddel.

bántalmazó párkapcsolat szakértő

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. Félsz egyedül lenni

Az egyik leggyakoribb probléma, ami képes nagy galibákat okozni, ha kétségbeesetten keresed a szerelmet, elfogadást vagy szexet. Ez a kétségbeesés aztán oda vezethet, hogy a rossz fajta embereket szeded össze, akik azt hiszik, bármit meg lehet veled csinálni. Igazából könnyű dolguk van, mert amikor kétségbeesetten kutatsz pár után, akkor figyelmen kívül hagyod a figyelmeztető jeleket, mert annyira nem akarsz egyedül lenni. Ha ezt észreveszed, ne bántsd magad, inkább helyezkedj megfigyelő álláspontra, távolodj el a helyzettől, és gondold át a múlt hibáit, hogy ne ismételd meg őket.

5. Úgy érzed, megérdemled a boldogtalanságot

Az önbizalom és önszeretet hiánya elhitetheti veled, hogy nem érdemled meg a szeretetet. Úgyhogy a megoldás nem ott rejlik, hogy a párodat meg kell változtatni, hanem először saját magadat kell megszeretned, ha változást szeretnél. Nem megy egyik napról a másikra, hosszú út és sok lelki munka áll előtted, de enélkül nem sok esély van arra, hogy egészséges párkapcsolatod legyen. Lotus azt javasolja, hogy első lépésként figyeld meg, hogyan beszélsz saját magaddal. Folyton kritizál a hang a fejedben? Így kritizálnál másokat is, ha ugyanazt tennék, mint te? Próbálj meg úgy tekinteni magadra, mint a saját legjobb barátodra, ugye, hogy neki nem mondanál ilyen csúnya dolgokat, ha hibázik.

Ha ki akarsz törni, és nem akarod, hogy folyton bántalmazó kapcsolatokba keveredj, akkor el kell kezdened gondoskodni önmagadról. Válts fókuszt, és ne kergesd a szerelmet, hanem inkább koncentrálj magadra: meditálj, jógázz, olvass, tápláld a tested és lelked, hogy egyensúlyba kerülj. Ilyen alapokra már lehet egészséges párkapcsolatot építeni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top