nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Segíts a kamaszodnak túlélni az első szerelmi csalódást!

Segíts a kamaszodnak túlélni az első szerelmi csalódást!

Ne nézd le a gyerek első szerelmi csalódását, a fájdalma valóságos, pont annyira, mint a felnőtteké szakítás után.
Kun Gabi
Kun Gabi
f Ajánlom

Elkerülhetetlen, hogy a kamasz gyerek átélje a szerelmi csalódást, a szülőnek pedig ilyenkor leginkább az a feladata, hogy támogassa, és átsegítse ezen a nehéz időszakon. Érdemes a saját fiatalkori szakításaidra visszaemlékezni és átgondolni, mivel tudtak volna segíteni a szüleid. Az biztos, hogy nem azzal, ha legyintenek a fájdalmadra.

1. Hallgasd meg ítélkezés nélkül!

Ne bombázd megoldási javaslatokkal és közhelyekkel, csak hallgasd meg, és tudasd vele, hogy szereted, és sajnálod, hogy ilyen fájdalmas időszakon megy keresztül. A szakítás utáni pár hétben kerüld a kritikát, és ne oktasd ki a párkapcsolatokról, ezt tartogasd arra az időre, amikor már túlteszi magát a csalódáson.

2. Ne szidd az exét!

Akármennyire is mérges vagy az exére, mert csúnyán bánt a kamaszoddal, inkább ne kezdd el szidni egyből a szakítás után, és ne mondd azt, hogy örülsz, hogy vége van a kapcsolatuknak. Hagyj időt a gyereknek a gyászra, és arra, hogy levonja egyedül a saját következtetéseit. Inkább empátiával támogasd közben.

kamasz szerelmi csalódás

A szakítás utáni gyászolás igenis fontos, akárhány éves is az ember. (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

3. Tereld el a figyelmét!

Olykor pont arra van szüksége a kamasznak, hogy lógjon egy napot szülői engedéllyel a suliból, és betegre egye magát édességgel. Ha van rá lehetőséged, vegyél ki egy nap szabadságot és töltsétek el úgy az időt, ahogy a kamasz szeretné. Egy ilyen speciális nap azt üzeni a gyereknek, hogy fontosak számodra az érzelmei, és nincs egyedül a fájdalmával.

4. Engedd meg neki, hogy gyászoljon!

A szakítás utáni gyászolás igenis fontos, akárhány éves is az ember. Ne siettesd, hogy rögtön legyen újra boldog, és mosolyogjon. Idő kell neki is, amíg feldolgozza az érzéseit, hagyni kell, hogy kisírja magát és szomorú legyen.

5. De ne hagyd, hogy eltemesse magát!

Mivel kamasz, ezért hajlamos arra, hogy beletemetkezzen a gyászba hosszú hetekre. Szülőként meg kell találnod azt a pontot, amikor már túl sok lesz a szomorkodásból és eljön az ideje a továbblépésnek. Ha úgy látod, hogy nem sikerül őt kirángatni a levertségből akár hónapokig, vidd el pszichológushoz. Egy idegen, harmadik félre gyakran jobban hallgatnak a kamaszok, mint a saját szüleikre.

Megosztás Facebookon