Család

Meglepő, de nem a megcsalás miatt megy tönkre a legtöbb házasság

Ha azt gondolod, hogy a megcsalás az egyik leggyakoribb ok a válások mögött, tévedsz.

Deborah Roth párterapeuta szerint a hűtlenség még csak az első 10 ok között sincs a válásokban, még akkor sem, ha amúgy tényleg megcsalta az egyik fél a másikat. A leggyakrabban kommunikációs problémák miatt megy tönkre egy házasság, és maximum ezek a kommunikációs nehézségek vezettek a megcsaláshoz. Roth összeírta, milyen jelekre érdemes odafigyelni, hogy ne legyen válás a házasság vége.

1. Rossz indokkal ugrottál fejest a házasságba

Roth sok olyan elvált nővel találkozott, akik azt mondták, a legelején már látszott, hogy baj lesz a házasságukból. De nem akartak visszakozni és kilépni, mert mindenki azt várta el tőlük, hogy boldogan élnek, míg meg nem halnak, vagy mert már túl sokat költöttek addig az esküvőre. Nyilván ezek nem jó indokok egy házasságra, ne felejtsd el, hogy amíg nem mondtad ki az igent, bármikor mondhatsz nemet.

2. Elvesztetted az egyéniségedet útközben

A társfüggőség egyik jele, hogy feloldódsz a házasságban, mintha megszűnnél különálló személyiség lenni. Ha bizonytalan vagy még abban is, hogy milyen zenét vagy filmet szeretsz, sőt arról is megkérdezed a férjedet/feleségedet, hogy mit szeretnél enni, akkor el kell gondolkodni rajta, hova tűntél te, mint egyén, a házasságban.

3. A gyerekeknek rendeled alá az életet

Sok szülő megfordult már a terapeutánál, akiknél az volt minden gond gyökere, hogy miután megszületnek a gyerekek, elfelejtik, hogy a párkapcsolatukkal is foglalkozni kellene. Aztán amikor már nincs annyi figyelemre szükségük a gyerekeknek, a párok ráébrednek, hogy másfelé változtak, és nem is tudják már, miért házasodtak össze, annyira nem találnak közös pontot.

házasság válás párterapeuta

A leggyakrabban kommunikációs problémák miatt megy tönkre egy házasság (Részlet a Válás című sorozatból – Forrás: iMDb)

4. Nem egyeznek az alapelveitek

„Minden megváltozott, amikor összeházasodtunk!” – Olyan mondat ez, amit számtalanszor hallott már a szakértő. Mert például kiderül az esküvő után, hogy az egyik költekező, a másik meg spórolós fajta. Vagy hogy az egyiknek a pihenés azt jelenti, hogy egy erdő közepén, egy faházban olvasgat, míg a másiknak az a vágya, hogy bulizzon hajnalig. Miért nem mondta előre, hogy ilyen? Lehet, hogy sosem kérdezted. Valószínű, hogy nem változott meg a párod egy este alatt, inkább az elvárások változnak egymás irányába a házasságon belül.

5. Megszűnt szexuális élet

Minden házasságban eljön a pont, amikor az intim együttlétek megritkulnak, átalakulnak. Ilyenkor leggyakrabban egymást vádolják a házaspárok. Innen pedig csak lefelé vezet az út egészen a szexmentes házasságig, aminek könnyen lehet válás a vége. A szakértő szerint ez leginkább kommunikációs probléma, amin át lehet lendülni, ha mindkét fél hajlandó az együttműködésre.

6. Teljesen máshogy kezelitek a pénzt

Nem az anyagi problémák vezetnek egyenesen a váláshoz Roth szerint, hanem amikor nem kompatibilisek egymással a párok pénzügyi téren. Például az egyik a jövőre koncentrál, gyűjtöget, a másik pedig csak a mának akar élni, és ennek megfelelően költi a pénzt is. Az egyiknek nincs problémája azzal, hogy hitelből vásároljon, míg a másik mindent elkövetne azért, hogy elkerülje a hitelt. Hosszú távon ez a különbség olyan nagy problémává nőhet, hogy váláshoz vezethet.

7. Nincs fizikai kontaktus

Nem szexuális kontaktusra gondol a párterapeuta, hanem a hétköznapi búcsúcsókokra reggel, váratlan ölelésekre vagy csak a kézen fogva sétálásra. Ezek a mindennapos érintések tartják fenn a párok között az intimitást, és ha megszűnnek, az könnyen elidegenedéshez vezethet.

8. Nem tudtok veszekedés nélkül problémát megoldani

Minden házasságban előfordulnak konfliktusok, nem kerülhető el, ám ha pár alapszabályt betartotok, akkor úgy is meg lehet oldani a problémákat, hogy közben a másik fél azt érezze, hogy tiszteled és meghallgatod a véleményét. Ha sikerül a kommunikációt helyreállítani, és veszekedés helyett a megoldásokra koncentrálni, akkor jó eséllyel elkerülhető a válás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top