Család

15 apróság, amivel szuper erőssé teheted a párkapcsolatodat

Nem a nagy szavak számítanak egy párkapcsolatban, hanem azok az apró tettek, amikkel mindennap egyre erősebbé tehetjük a köteléket.

John Gottman és Robert Levenson pszichológus kutatásából az derült ki, hogy az egészséges és stabil párkapcsolathoz az kell, hogy apró figyelmességekkel kedveskedjenek egymásnak a párok napi szinten. Több mint két évtizeden keresztül követték több ezer házaspár életét a vizsgálat során, hogy megfejtsék, mitől működik egy párkapcsolat hosszú távon.

A kutatásból végül arra jutottak, hogy az olyan kapcsolatok maradnak erősek, amikben a házaspárok reagálnak egymás apró rezdüléseire.

Például ha a férj séta közben felhívja a feleség figyelmét arra, hogy milyen szép madarat lát éppen, akkor a feleség odafigyel, megnézi a madarat, véleményt alkot róla, reagál rá, nem pedig elfordul vagy csak épp hümmög, hogy jól van, már megint mit akar tőle a férje, minek szakítja félbe ilyen kis hülyeségekkel. Gottman szerint a mindennapok során adott reakcióink határozzák meg a kapcsolat minőségét és azt, hogy hosszú távon együtt maradunk, vagy válás lesz a vége.

párkapcsolat pszichológus kutatás

Az olyan kapcsolatok maradnak erősek, amikben a házaspárok reagálnak egymás apró rezdüléseire (Képünk illusztráció – Forrás: Unpslash)

Ha pedig ez igaz, és ennyi a boldog házasság titka, akkor nem is olyan nagy ördöngösség az, hogy erős kapcsolatunk legyen. Ravid Yosef párkapcsolati tanácsadó szerint például a következő 15 aprósággal elég jó esélyünk lesz az egészséges és stabil párkapcsolatra.

1. Tiszteld a párod világnézetét.

2. Nevessetek együtt, amennyit csak lehet.

3. Figyelj rá, ha hozzád beszél.

3. Kérdezd meg, szüksége van-e valamire, ha bevásárolni mész.

4. Készíts a párodnak reggelit hétvégén.

5. Gondolkodj, mielőtt megszólalsz.

6. Mosolyogj, amikor a párod hazaér a munkából.

7. Támogasd, ha nehéz napja van.

8. Örülj vele, ha jó napja van.

9. Kérj bocsánatot, ha rájössz, hogy hibáztál.

10. Az együtt töltött idő legyen minőségi idő.

11. Vállalj felelősséget a tetteidért és szavaidért.

12. Hagyj meglepetésüzeneteket a lakásban.

13. Adj a párodnak énidőt.

14. Megfontoltan fejezd ki a haragodat.

15. Bókolj a párodnak minél gyakrabban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top