Család

Annyit foglalkozunk ügyintézéssel, mint a gyerekeinkkel – felmérés

Nem jut elég idő a családra, kikapcsolódásra, helyette a munkával és az elintéznivalókkal foglalkozunk, keveset alszunk.

Értékes órákat rabolnak el napjainkból az elintézendő feladatok, a bevásárlás és az ingázás – derült ki a CIB Bank megbízásából készült Nagy Időbevallás reprezentatív kutatásból .

Szórakozásra, kikapcsolódára biztosan nem jut naponta nyolc óránk: erre a 24 órából mindössze kicsit több mint 2 óra marad. Az alvással eltöltött idő sem éri el a kívánatos szintet: alig 7 óra jut rá naponta.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak több mint 8 órát dolgoznak a hétköznapokon, és 1 óra megy el mindennap az ingázással. A gyerekekre 60 percnél is kevesebb jut, ami alig több annál, mint amennyit az elintézendőkkel töltünk.

A legtöbben a családjukkal lennének többet (67 százalék), bár a nőkre ez inkább igaz, mint a férfiakra (75 és 59 százalék). Fordított a helyzet a szabadidős tevékenységeknél: ezekhez a férfiak rendelnének több időt (37 és 21 százalék).

Ugyanez a helyzet a sportolással: a férfiak 30 százaléka mozogna többet, míg a nőknél csupán 20 százalék ez az arány. Egyetértés van a nemek között abban, hogy jól jönne több pihenés, ezt a megkérdezettek fele jelezte, a nők és a férfiak nagyon hasonló arányban Csaknem ugyanennyi válaszadó vágyna több utazásra, kirándulásra: 48 százalék fordítana erre több időt, ha tehetné.

A felmérés szerint akár több mint évi 2 teljes napot spórolhatnak maguknak azok, akik kihasználják a különböző digitálisan elérhető, nagyrészt pénzügyi megoldásokat, például internetbankot, banki mobilapplikációt, online bankkártyás fizetést, csoportos beszedési megbízást, online vásárlást, online ügyintézést.

Ezek közül a legtöbben a netes vásárlás lehetőségével élnek: a megkérdezettek 82 százaléka legalább alkalmanként vásárol az interneten, 66 százalékuk bankkártyával fizet ilyen esetben. Internetbankolni 62 százalék szokott, de több mint felük ügyfélkaput, valamint a telefonos és a rezsiszolgáltatók által biztosított online ügyintézés lehetőségét is használja. 

A megkérdezettek szerint a legtöbb időt a netes bankolással lehet megtakarítani: 46 százalék mondta azt, hogy ezzel éves szinten több mint 5 órát spórol, 23 százalék pedig több mint 2 teljes napra becsüli az így megtakarított idő mennyiségét.

A fontosabb banki ügyekben ugyanakkor sokan továbbra is igénylik a személyes találkozót, és ez akkor is igaz, ha egyébként digitális megoldások szintén a rendelkezésükre állnak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top