Család

Csecsemők ezreit lopta el az orvos, mégsem kell felelnie tetteiért

Elévülés miatt semmilyen büntetést nem kap az a 85 éves spanyol orvos, aki több ezer csecsemőt lopott el szüleitől.

Bár bűnösnek találta az ügyben eljáró spanyol bíróság azt a 85 éves szülész-nőgyógyászt, aki csecsemők ezreit szakította el szüleitől évtizedekkel ezelőtt, ám elévülés miatt ejtették a vádakat.

Eduardo Vela volt az első orvos, akit a Franco-diktatúra alatti illegális örökbefogadási gyakorlat miatt megvádoltak. 1939–75 között bevett gyakorlat volt Spanyolországban, hogy az újszülötteket elszakították anyjuktól. Eleinte ideológiai alapon választották szét a családokat, hogy a csecsemőket politikailag megbízható szülőknek adják. Később már annyi is elég volt, ha az anya egyedülálló volt.

Babák ezreit szakították el szüleitől a diktatúra alatt – forrás: pixabay

Az újszülöttek szüleinek azt mondták, gyermekük meghalt szülés közben. Több ezerre becsülik a hasonló ügyek számát, de Velát egy konkrét eset miatt állították bíróság elé.

Inés Madrigalt valószínűleg 1969-ben szakították el biológiai szüleitől, a nő 25 évvel nagykorúvá válása után tett feljelentést, ám a bíróság szerint erre csak 28 éves koráig lett volna lehetősége, így ügye elévült.

Az ügyészség 11 év börtönt kért az orvosra, a madridi bíróság bűnösnek is találta a szülész-nőgyógyászt emberrablás, terhesség hamis megállapítása és okirat-hamisítás bűntettében, de elévülésre hivatkozva felmentették.

Az ügyben már csak a spanyol legfelsőbb bíróság nyújthat be fellebbezést.

BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top