Család

Ennyi háromgyerekes nő készülhet az élethosszig tartó adómentességre

Az átlagbérrel számolva egy anya 18 millió forinttal járna jobban a nyugdíjig.

Akár tízmilliókhoz is juthatnak a háromgyerekes nők, ha tényleg bevezetik az életük végéig tartó szja-mentességet.

Csiki Gergely, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak azt mondta: nehéz pontosan kiszámolni, egy-egy család mennyi pénzt spórolhat az intézkedéssel. Ám ha a tervezett kedvezmény minden háromgyerekes nőre vonatkozik majd, annak jelentős költségvetési hatása lesz.

Az biztos, hogy jelenleg 173 ezer olyan három- vagy többgyerekes háztartás van Magyarországon, ahol a gyerekek 18 év alattiak. Rájuk valószínűleg azonnal érvényes lesz a kedvezmény, ami nagyjából 100 milliárdos bevételkiesést jelent majd a költségvetésnek.

Azok a családok, amelyek érvényesíti tudják a kedvezményt, az adott évben 11 százalékkal kedvezőbb jövedelmi pozícióba kerülnek. Azok a nők, akik 39 éves korukban, három gyerek után visszatérnek a munkaerőpiacra, átlagbér esetén 18 millió forinttal járnak jobban a nyugdíjig.

Korábban a Magyar Idők kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta: a gyermekvállalás ösztönzése érdekében felvetődött, hogy a háromgyermekes nők életük végéig mentesek legyenek a személyijövedelemadó-fizetés alól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top