Család

Szexista játékoktól akadt ki az anyuka

Egy nemzetközi áruházlánc ugyanazt a terméket eltérő csomagolásban kínálja fiúknak és lányoknak. Egy anyuka nem hagyta annyiban a dolgot.

A londoni Claire Underwoodot alaposan felbosszantotta a John Lewis áruházláncnál kapható, négy év körüli gyerekeknek szánt videokamera, amelynek „fiús” változatát Action Camnek hívják, és kék dobozban árulják, a kislányoknak szánt verziót viszont rózsaszín csomagolásban, és szelfikamerának nevezik, a dobozon látható feliratok pedig arra biztatják a kislányokat, hogy tegyenek a fotókra szépítő filtereket.

A kétgyerekes anyuka szerint ez rendkívül aggasztó, mert ez azt sulykolja a kislányokba, hogy csak akkor fogadja el őket a világ, ha a fotókon mindig jól néznek ki. Ezért készített egy fotót a szóban forgó termékekről, és feltöltötte azt a John Lewis Facebook-oldalára.

A kamera ugyanaz, csak a csomagolás különbözik, nemek szerint (Fotó: Claire Underwood/Facebook)

„Felháborítónak találom, hogy ez a termék megjelent az önök polcain” – írta a kép mellé. „Hogyan neveljem a gyerekemet normális emberi értékekre, amikor ilyen dolgokkal durván az arcába tolják, hogy kizárólag a szépsége számít? Arról nem beszélve, hogy ezek szerint még ez sem elég, hanem meg is kell szépítenie a róla készült fotókat? Ezzel milyen üzenetet küldenek a gyerekek felé? Hogyan juthatott eszükbe, hogy egy ilyen, a gyerekekre nézve megalázó terméket árusítsanak?”

A fotót azóta már több mint ezren lájkolták, és több mint 600-an meg is osztották. Volt, aki „idejétmúltnak és szexistának” nevezte a céget.

Rossz üzenetet közvetít, ha azt sulykolják a kislányokba, hogy mindig szépnek kell lenniük (Fotó: Tumblr)

Másvalaki arra hívta fel a figyelmet, hogy az így csomagolt játékok a fiúk felé is rossz üzenetet közvetítenek, főként azt, hogy ha valami rózsaszín, az nem nekik való. „Az a baj, hogy ez mindkét nemnek árt, mert mindkét nemet úgy kezeli, hogy egy-egy külön dobozba tartoznak, és nem lehet átjárás a kettő között.”

Az áruház szóvivője annyit mondott, hogy az általuk árusított játékok minden gyerek számára megfelelőek, és a vásárlóknak jogában áll azt választani, amely szerintük megfelel a gyereküknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top