Család

Ha ez igaz rád, hosszú lesz a házasságod

Mindenki úgy házasodik, hogy szeretné, ha örökké tartana, csak aztán nem mindig sikerül megvalósítani azt az örökkét. A szakértő szerint a következő 5 személyiségjeggyel rendelkezőknek van a legjobb esélyük a hosszú házasságra.

Kim Morse párkapcsolati tanácsadó írta le azokat a személyiségjegyeket, amik a holtodiglan-holtomiglant elősegíthetik. A legoptimálisabb helyzet az, ha a férj és feleség is rendelkezik ezekkel a személyiségjegyekkel, mert ha ez összejön, akkor borítékolva van a boldog házasság.

1. Felelősségtudó

A felelősségtudatot gyakorlati dolgokhoz szoktuk leginkább kapcsolni, mint pl. befizetjük a számlákat időben és elvégezzük a munkánkat rendesen. Pedig az érzelmi felelősségvállalás még ennél is fontosabb egy házasságban. Aki vállalja a felelősséget a saját boldogságáért, az máris nem fog függeni egy másik embertől – jelen esetben a házastársától. Márpedig ez az első számú probléma, ami elő szokott fordulni egy párkapcsolatban, hogy azt várják egymástól a felek, hogy a másik tegye őket boldoggá.

Morse egy páciense történetét hozta fel példának: a férj munkája sok utazással telt, a feleség pedig teljesen maga alatt volt, amikor nem volt a férje otthon. Hatalmas balhét csapott, ha nem hívta fel az útjáról időben a férje, őt hibáztatta, hogy nem boldog, és minden felelősséget a házasságukkal kapcsolatban a férje nyakába rakott.

2. Pozitív

Nem a pozitív gondolkodásra gondol itt a szakértő, hanem arra, hogy milyen nagy ereje van annak, amikor a párunkra pozitívan reagálunk. Azaz nem rögtön elutasítjuk, ha kér valamit, nem vágunk pofákat, ha szeretné, hogy levigyük a szemetet, és értékeljük benne azt, ami jó, nem pedig a hibáira koncentrálunk. Ha sikerült pozitív attitűddel hozzáállni a párunkhoz, akkor nem akarjuk megváltoztatni, nem csinálunk a bolhából elefántot, sokkal kevesebb konfliktus lesz köztünk, Morse szerint akár még egy haldokló kapcsolatot is megmenthetünk vele.

házasság személyiségjegyek szakértő

Aki vállalja a felelősséget a saját boldogságáért, az nem fog függeni egy másik embertől (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

3. Elfogadó

Egy házasság akkor igazán jó, ha mindketten biztonságban érzik magukat benne, ennek az alapja, hogy elfogadjuk a másikat úgy, ahogy van. Az elfogadó magatartás azt jelenti, hogy nem veszünk össze, ha más véleményen van a másik, és hogy lehet teljesen őszintén beszélni egymással sértődés és elutasítás nélkül.

Az elfogadó ember ráadásul a megbocsátásra is hajlamosabb, nem ragaszkodik a sérelmeihez. Morse egyik páciense például mérges volt a férjére, mert túl sok időt áldozott a hobbijára, a férj úgy próbálta kiengesztelni, hogy meglepte egy romantikus vacsorával. Ha a feleség elfogadó lett volna, akkor ezt a gesztust értékeli, és megpróbál kompromisszumra törekedni, ám a történetben a feleség csak tovább igyekezett ráerőltetni a férjére az akaratát, hogy hagyjon fel a hobbijával.

4. Gondoskodó

Egy gondoskodó házastárs nemcsak megölelgeti elégszer a párját, hanem törődik a lelkével, örömével, bánatával, támogatja, amikor szüksége van rá, és mellette áll minden helyzetben. Egy házasságban ez a fajta gondoskodás a biztos alapot jelenti, hogy bármekkorát esünk, ott van mellettünk a másik, aki megtart.

5. Vakmerő

Nem feltétlenül kell sziklát mászni, inkább csak nyitottságot jelent a vakmerő személyiségjegy. Nyitott az új élményekre, el meri hagyni a komfortzónáját, és kreatívan fejezi ki a szeretetét. Aki vakmerő és spontán, annak biztos, hogy nem fog unalomba fulladni a házassága.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top