Család

Döbbenetes összefüggést találtak az arany ára és a lánycsecsemők halandósága között

Összefüggést találtak kutatók Indiában az arany ára és a lánygyermekek halandósága között. Minél drágább az arany, annál inkább halnak korán a kislányok.

Átfogó tanulmány készült arról, hogyan befolyásolja az indiai kislányok életét az arany értékének változása. Az értekezés fő megállapítása, hogy ha drágul az arany, akkor kevesebb lánycsecsemő éli meg életének első hónapját Indiában. A tanulmány vezető szerzője, Sonia Bhalotra szerint a nemesfém ára és a lánygyermekekről való gondoskodási hajlandóság között fordított arányosság van.

Kislányok egy indiai árvaházban – forrás: pixabay

Indiában a szülők még mindig jelentős anyagi forrásokat, hozományt adnak lánygyermekük házasságkötésekor a vőlegénynek és családjának, ami komoly anyagi terhet ró a családokra. Egyes családok már akkor elkezdenek takarékoskodni lányuk esküvőjére, amikor az a világra jön. 

Az arany a hozomány fontos eleme, és az indiai „házasságszezonban” a kereslet általában az árát is felhajtja.

A kutatók először az 1972 és 2005 közötti havi születési adatok függvényében vizsgálták az aranyáradatokat. A kutatók megfigyelték, hogy azokban a hónapokban, amikor az aranyár emelkedett, az újszülött lányok egy hónapos kort meghaladó túlélési esélyei lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a fiúké.

A szerzők úgy gondolják, az arany árának növekedése egyfajta jelzése lehet annak, hogy a másra fordítható háztartási pénzek nagysága csökken, ami magyarázat lehet arra is, hogy a lánygyerekekre kevesebbet költenek. 

Bhalotra és kutatótársai szerint a régi társadalmi beidegződések nem fognak egyhamar megváltozni. Szerintük csak az oktatás – különösen a nőké – erősítése hozhatja meg a várt eredményt.

Quartz/Origo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top