Család

A boldog házasság titka dolgozó szülőknek – a szakértő szerint

A házassági tanácsadó szerint a legtöbbször nem lenne olyan nehéz helyrehozni és megelőzni a házaspárok eltávolodását. De mindkét fél kell hozzá.

A következő egyszerű lépéseket írta le Daphne De Marneffe házassági tanácsadó, leginkább a dolgozó szülőkre koncentrálva, mert őket veszélyezteti a legjobban az eltávolodás.

1. Induljon jól az este

Természetes, hogy mindketten arra vágynátok munka után, hogy kicsit megpihenjetek, kibeszéljétek magatokból a stresszt, sőt egyedül is szeretnétek lenni, de már azt is tudjátok előre, hogy mindez nem fog megvalósulni. Aztán amikor este otthon találkoztok, már eleve frusztráltak vagytok, hogy a szükségleteiket nem lehet kielégíteni, mert dolog van a családdal, le kell szaladni a boltba, a párotok nem nagy öleléssel, hanem egyből feladatokkal vár az ajtóban.

A kommunikáció csodákat tehet ebben a helyzetben, mondjátok el egymásnak egy nyugodt pillanatban, hogyan lenne jó mindkettőtöknek. Mert lehet, hogy neked egy csendes tíz perc és átöltözés kell a lelki békéhez, a másiknak pedig az, hogy vegyen pár nagy levegőt, mielőtt a kezébe nyomnád valamelyik gyereket, hogy most ő van soron. Ha megadjátok egymásnak azt a pár percet hazaérkezéskor, amivel komfortosabban érezheti magát a másik, máris jól indul a közös este. Érdemes beosztást is készíteni, hogy melyik nap kinek milyen feladata van a házimunkában, így előre fel tudtok készülni lelkileg az estére.

házasság este szakértő

Ne csak bekiabálj a fürdőbe, ahol épp a gyerekkel van. (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

2. Üdvözöljétek egymást

Keresd meg a párodat, amikor hazaérsz, egy röpke fizikai és szemkontaktusra! Ne csak bekiabálj a fürdőbe, ahol épp a gyerekkel van, hanem menj oda, öleld meg, simogasd meg a fejét, nézz a szemébe, és úgy köszönj neki. Mondj neki valami kedveset, elég csak annyi, hogy örülsz, hogy látod, éreztesd vele, hogy fontos a jelenléte. A szakértő szerint az eltávolodás egyik ordító jele a házaspárok között, amikor már arra sem veszik a fáradságot, hogy köszönjenek egymásnak esténként.

3. Ne menekülj

Az bizony menekülés, ha hazaérkezés után egyből leveted magad a tévé vagy számítógép elé. Áss le a mélyére, hogy miért akarsz menekülni a saját családod elől. Próbáld ki három napig, hogy milyen, amikor bekapcsolódsz a családi életbe, nem vonod ki magad, és nem menekülsz a problémák elől, hanem megpróbálod megoldani a pároddal együtt őket.

4. Gondolj arra, hogy minden este egy láncszem

A szakértő úgy írja le a családi estéket, mint láncszemeket egy hosszú nyakláncban. Amikor majd a gyerekek kirepülnek, akkor ez a nyaklánc marad a családnak, ezért olyan fontos, hogy a láncszemek szépen illeszkedjenek egymáshoz. Egy házaspár életében az apróságoknak nagy jelentősége van, a családi estékben pedig csupa olyan apróság van, amire vigyázni kell ahhoz, hogy a lánc ne szakadjon el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top