Család

Megszűnhet az önálló kémia, fizika és biológia tantárgy az általános iskolákban

Kiszivárgott néhány részlet az új Nemzeti Alaptantervből, amelyet pénteken hoznak nyilvánosságra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken, a nemzeti tanévnyitón hozza majd nyilvánosságra az új Nemzeti Alaptanterv részleteit, a hvg.hu azonban már most megtudott néhány részletet a „hétpecsétes titokként” őrzött dokumentumról.

A hírportál információi szerint az Emmi azt tervezi, hogy a hetedik-nyolcadik osztályban természettudományok néven összevonják a biológiát, a kémiát és a fizikát. Ötödik és hatodik osztályban természetismeret tantárgyat tanulnak, ezt vinnék tovább az új tantárggyal. A lap hozzáteszi, hogy a szakképzésben már korábban bevezették az összevont természettudományos tárgyakat.

Ezenfelül úgy néz ki, hogy a kormány lemond a 9 évfolyamos iskola bevezetéséről a munkaerőhiány miatt. Végül „górcső alá veszik” a 100 fő alatti kis iskolákat is, de egyelőre nem világosak az ezzel kapcsolatos tervek.

A hvg.hu azt írja, az új Nemzeti Alaptanterv a tervek szerint jövő szeptemberben lép majd életbe, de előfordulhat, hogy csúszni fog a bevezetése, mert a hírek szerint az Emmi csak félkész tervet kapott. További gondot jelenthet, hogy az új alaptantervhez új tankönyvek is kellenek majd. A Népszava úgy tudja, a kormány kétféle, állami és egyházi szemléletű tankönyvek bevezetését tervezi, „ezekből lehet majd válogatni”.

Fotó: Marjai János, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top