Család

Csak árt a gyerekeknek a hosszú nyári szünet

Minél rosszabb anyagi helyzetben él egy család, annál nagyobb terhet ró rájuk a hosszú nyári szünet, ami a gyerekek közti társadalmi különbséget is elmélyíti.

Komoly szervezést és még több pénzt igényel a szülőktől a gyerekek felügyelete és ellátása a nyári szünet alatt a legtöbb országban. Az Economist cikke szerint a legrosszabb helyzetben azok a családok vannak, amelyek nehéz anyagi körülmények között élnek.

„Míg a jómódú szülők nyári táborba, külföldi utazásra küldik a gyermekeiket, addig a szegényebbeknek erre nincs lehetőségük” – nyilatkozta a lapnak Matthew Boulay, egy amerikai civil szervezet, a Nyári Oktatási Szövetség képviselője. Boluay találkozott olyan édesanyával, aki négy órát állt sorban azért, hogy gyereke bejuthasson az ingyenes úszásórákra.

Az étkezés azoknak a családoknak jelent megterhelést, akiknek gyereke eddig ingyenes ellátást kapott az iskolában. A gyerekekre vigyázni is kell a nyáron, az angol családok erre hetente akár 50 ezer forintnyi fontot fizethetnek ki.

Ez az időszak nagyon sok, különösen a hátrányos helyzetű, szegényebb gyerekek esetében, akiknek a szülők nem tudnak programot biztosítani, ez nevelési szempontból holttér” – ezt már Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter mondta korábban.

Nemzetközi kutatások azt is megállapították, hogy a nyári szünet jelentősen növeli a különbséget a rossz, illetve a jó családi háttérrel rendelkező gyerekek teljesítménye között: minél hosszabb a szünet, az esélyegyenlőtlenség annál nagyobb mértékű. A szorgalmi időszak alatt ugyanis az iskola – jó esetben – képes a szegény és gazdag családok közötti különbséget valamelyest csökkenteni, a szünetekben viszont kizárólag a családi háttér a meghatározó – írja a HVG.

„Vakáció” feliratot írnak a táblára a diákok – MTI Fotó: Kovács Tamás

A lap szerint a különbségek csökkenthetők lennének, ha a kedvezőtlenebb helyzetű gyerekek a szünetekben eljutnának táborokba, vagy más fejlesztő foglalkozásokon vehetnének részt, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ezekből éppen ők maradnak ki. Vagyis a hosszú nyári szünetet éppen a leghátrányosabb helyzetű gyerekek sínylik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top