Család

Mégsem zárják be a fóti gyermekvárost

Egy évig még biztosan üzemelni fog a fóti gyermekváros, amelyet a tervek szerint idén nyáron bezártak volna. A döntéstől nem lettek nyugodtabbak az érintettek.

Tavaly a gyermekotthonokhoz köthető gyermekbántalmazási botrányok kirobbanása után a kormány úgy döntött, az eddigi központosított helyett decentralizált ellátórendszert épít ki, ezért bejelentették a fóti gyermekváros 2018-as bezárását is. A tervek szerint a fóti gyermekotthon épületét, a Károlyi-kastélyt és a hozzá tartozó parkot felújították és új funkcióval látták volna el, a gyerekeket pedig szétszórták volna az ország különböző intézményeiben.

Amekkora horderejű volt a döntés 2017 ben, most annyira csendes a bejelentés, miszerint egy évig még biztosan működhet a gyermekotthon Fóton. Erről az intézmény portásfülkéjének faliújságjára kitűzött, A4-es lapra írt hirdetmény tájékoztatja az érintetteket. Ebben a fóti Károlyi István Gyermekközpont megbízott intézményvezetője, Kádas István közli, hogy 2019 nyaráig „nem várható változás” a gyermekváros „feladatellátásában”.

A fóti gyermekváros egyik épülete

Ettől sajnos a nevelők és az intézmény dolgozói nem lettek nyugodtabbak, mert eddig úgy tudták, bármelyik pillanatban megtörténhet a Károlyi-kastély területén működő összes állami fenntartású oktatási és szociális intézmény kitelepítése és az épületek lebontása.

A 24.hu szerint a zavart tovább fokozza, hogy időközben pályázatot írtak ki az intézményvezetői posztra, ötéves megbízatással keresnek igazgatót, akinek feladatai között nem említik, hogy foglalkoznia kellene az intézmény költözésével, szétdarabolásával vagy akár megszüntetésével.

A lap szerint akár az sem kizárt, hogy a végleges bezárás helyett fejleszteni kezdik a gyermekvárost.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top