Család

Ha munkaidő után is az e-mailekkel foglalkozol, rámehet a házasságod

Megnézzük a leveleinket munkaidő után is, mert manapság már nem is nagyon létezik az a fogalom, hogy munakidő vége. De közben komoly károkat okozhatunk ezzel a párkapcsolatunkban.

Olyan egyszerű csak előkapni a telefont és megválaszolni pár e-mailt, csak épp a magánéletünk ilyenkor csorbát szenved. A Virginia Tech kutatói szerint akár váláshoz is vezethet, ha munkaidő után is e-mailezünk munkaügyekben.

A kutatásban 108 alkalmazottat vizsgáltak, akik legalább 30 órát dolgoznak egy héten, mellé bevontak még 138 feleséget, férjet és 105 menedzsert is. Azt találták, hogy a résztvevőkben jelentősen nőtt a szorongás, ha munkaidő után is ránéztek az e-mailjeikre. Minden résztvevőben, azokban is, akik az e-mailezők feleségeként, férjeként voltak jelen.

„Azokban az alkalmazottakban volt a legnagyobb a szorongás szintje, akik minimum óránként vagy gyakrabban ellenőrizték a munkahelyi levelezésüket. Az ő esetükben volt jellemző a házastársukkal való konfliktus is az e-mailek miatt” – nyilatkozta William Becker, a tanulmány társszerzője.

email munkaidő házasság

Képünk illusztráció – Fotó: Unsplash

A házastársak esetében azt is megfigyelték, hogy a szorongás növekedése mellett jelentősen csökkent a párkapcsolati elégedettségük szintje is. Ami teljesen érthető, hiszen úgy érzik, hogy egy számítógéppel vagy telefonnal kell versenyezniük a figyelemért, és hogy folyton alulmaradnak a küzdelemben. Ha pedig ez a helyzet hosszú távon, évekig is fennáll, akkor maradandó károkat okozhat a házasságban.

Manapság természetesen nem lehet letenni egyik pillanatról a másikra az okostelefonokat, és sokan nem is tehetik meg azt, hogy ne válaszoljanak egy munkahelyi e-mailre munkaidő után. A kutatók azt javasolják, hogy jelöljünk ki magunknak egy idősávot, amikor csak és kizárólag a házastársunkra, gyerekeinkre figyelünk, és ahelyett, hogy óránként ellenőriznénk az e-maileket, inkább csak egyszer nézzünk rá a levelekre este, válaszoljunk arra, amire muszáj- és a többi időt tartsuk meg a magánéletünknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top