nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Nem akarnak a tűzoltók havi 160 ezres fizetésért még többet túlórázni

Nem akarnak a tűzoltók havi 160 ezres fizetésért még többet túlórázni

Sokkal többet kell dolgozniuk egy hónapban, mint más munkavállalóknak, mégis kevesebbet keresnek, mint a magyarországi átlag.
Avatar
MTI
f Ajánlom

A tűzoltók többsége nem szeretne túlórázni, hiszen a vonulós tűzoltók kötelező alapmunkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Első körben az így keletkező túlórákat kellene pénzben kifizetni vagy szolgálati időben elismerve munkaviszonyba beszámítani – közölte az Egységes Tűzoltó Szakszervezet.

Mint írják, jelenleg egy tűzoltó, aki 10 évnél kevesebb szolgálati viszonnyal rendelkezik, nagyságrendileg 160 ezer forint nettót keres, ami jóval a magyarországi átlagkereset alatt van.

Szerintük európai szintű bérekkel, megfelelő juttatásokkal és kedvező cafeteriával újra vonzóvá kellene tenni a tűzoltó pályát. Ez megoldást jelentene az állomány megtartásához és az új belépők számának növeléséhez.

A szakszervezet szerint további gond, hogy a tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelményeknek nem lehet megfelelni 65 éves korig. A folyamatosan fennálló túlórák megváltásának lehetőségeként át kellene gondolni a korkedvezményes nyugdíj bevezetését.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon