nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
43 milliót követelnek a 17 milliós kölcsönre a „megmentett” devizahiteles családtól

43 milliót követelnek a 17 milliós kölcsönre a „megmentett” devizahiteles családtól

Kilakoltatással fenyegetik a nyugdíjas házaspárt.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Megdöbbentő riportban mutatta be testvérlapunk, a 24.hu, milyen is egy „megmentett” devizahiteles család sorsa. A Gödön élő, nyugdíjas Szilágyi Imrénétől és 80 éves férjétől éppen 43 milliót forintot követel a bank egy 17 milliós hitelre, a napokban pedig arról értesítette őket a végrehajtó, hogy kilakoltatás vár rájuk.

A család 2000-től kezdve került adósságspirálba több súlyos betegség miatt, eddig újabb és újabb kölcsönökkel törlesztették az előzőket. Most azonban éppen az adósságrendezés miatt felvett devizahitel miatt kerülhetnek az utcára. Úgy érzik, a kormány nem megmentette, hanem hátba döfte őket azzal, hogy 2014-ben 256 forintos árfolyamon forintosították a devizahiteleket.

Adósságspirál

A bajok akkor kezdődtek, amikor 18 évvel ezelőtt Szilágyi Imréné férjénél rákot diagnosztizáltak, és a férfi egészsége érdekében muszáj volt személyi hitelt felvenniük, hogy fizetni tudják az egészségügyi költségeket. A férfi végül meggyógyult, hamarosan azonban újabb csapás érte őket: kiderült, hogy akkor 11 éves fiuk műtétre szorul születéskori szívbetegsége miatt. Ez újabb kölcsönt jelentett.

A fiút – négy év várólista után – megműtötték, ekkor azonban már egymást érték a személyi kölcsönök és a hitelkártya-igénylések, a törlesztések befizetése után pedig a számlákra is alig maradt pénzük. Ekkor az általános iskolai tanárként dolgozó asszony egyik tanítványának hitelközvetítéssel foglalkozó édesapja felajánlotta, hogy segít: jelzáloghitelt ajánlott, hogy törleszthessék adósságaikat. A család először 3, majd 5 és 10 milliós jelzáloghitellel váltotta ki a korábbi hiteleket, az utolsó, 2007-ben felvett 10 milliós hitel azonban már svájci frank alapú volt, aminek törlesztőrészlete meredeken megemelkedett az árfolyamváltozás miatt.

Két éven át barátok, ismerősök és a helyi református gyülekezet segítségével fizették a törlesztőrészleteket, mígnem 2009-ben újra fel nem keresték a hitelközvetítéssel foglalkozó apukát. A férfi most egy újabb, utolsó adósságrendező hitelt ajánlott szintén svájci frank alapon. A család 17 millió forintot vett fel, hogy kiváltsák a korábbi 10 milliós kölcsönt, ami a kétéves törlesztés ellenére már 13 millióra rúgott.

Kilakoltatás

Öt éven át fizették a 98 ezerről hamar 140 ezerre emelkedett törlesztőrészleteket, mígnem a kormány be nem jelentette a svájci frank alapú hitelek forintosítását.

Ekkor úgy döntöttek, pert indítanak a bankjuk ellen, mivel úgy látták, hogy amit tőlük követelnek, az már uzsora, és sohasem fogják tudni kifizetni az adósságukat. Egy devizahitelesekért küzdő jogtanácsos vállalta az ügyüket, a bíróság azonban hamarosan felfüggesztette a pert, hogy megvárják, milyen döntést hoz hasonló ügyekben az Európai Unió Bírósága.

A hitelezőjük azonban ahelyett, hogy megvárta volna a bírósági ítéletet, végrehajtási eljárást kezdeményezett a családdal szemben, a bírósági végrehajtó pedig jelezte, hogy kilakoltatás vár rájuk, ha nem fizetik be a 33 millió forintos követelést. Mivel 10 millió forintot már visszafizettek, ez azt jelenti, hogy a bank a 17 milliós kölcsönre 43 milliót követelt.

Ügyvédjük kezdeményezte a végrehajtás megszüntetését. Szilágyiék eközben a Facebookon kérnek segítséget. A közösségi oldalon az asszony régi tanítványai külön csoportot is létrehoztak, hogy összegyűjtsék a szükséges összeget.

A 24.hu eközben arra emlékeztet: Horvátországban a bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt, így 120 ezer adós kaphatja vissza a hitelei után a felszámolt kamatokat és az árfolyamváltozásból fakadó túlfizetéseket. Magyarországon eközben 2016-ban és 2017-ben is rekordot döntött a kilakoltatások száma.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon