Család

Kétgyermekeseknek is járhatna a csok

Tovább bővítené a kormány a családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak körét a kétgyermekes családokkal.

Az indulása óta eltelt három évben 81 ezer családnak, nagyjából 330 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), idén tovább bővítheti a kormány: a tervek szerint a kétgyermekes családok is jogosulttá válnának a hitelfelvételre.

Az otthonteremtési program legfontosabb eleme a csok, de még kapcsolódik hozzá kedvezményes hitelfelvételi lehetőség, 5 százalékos kedvezményes áfakulcs, és 5 millió forintig az áfa-visszaigénylés. Január 1-jétől pedig lehetőség van arra is, hogy ha harmadik vagy további gyerek érkezik, akkor a fennálló jelzáloghitelekből egy-egy milliót elengednek.

2019 végén kivezetik  az új lakásokra vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfát, de gondolkodnak egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén.

Az MTI azt írja, jelenleg a kormány előtt van egy javaslatcsomag az otthonteremtési program további egyszerűsítésére és bővítésére, felmerült például, hogy a kétgyermekesek esetében is adjanak hitellehetőséget. Novák Katalin államtitkár jelezte, kormánydöntés még nincs a javaslatokról, az legkorábban ősszel várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top