Család

„Nem válnánk el, ha jó gyerek lennél” – Mondatok, amiket ne mondj válás közben a gyereknek

Váláskor elszabadulhatnak az indulatok benned, gyűlölheted teljes szívedből az exedet, mégis muszáj szem előtt tartani azt, hogy a legkevesebbet árts a saját gyerekednek közben. Például ezeket a mondatokat inkább felejtsd el örökre.

1. „Az apád/anyád egy pszichopata.”

Bármi rosszat mondani a gyerekek apukájára/anyukájára válás közben azt jelenti, hogy két tűz közé teszed a gyerekeket. Dr. Nancy Mramor gyerekpszichológus szerint azért kell kerülni az ex szidását, mert a gyerekben ott él mindkét szülő, így ha az apját/anyját szidod, akkor a gyerek egyik felét szidod.

2. „Be kell perelnem apádat, hogy fizessen gyerektartást, mert anélkül nem tudlak eltartani.”

Egy kicsi gyerekre nem lehet akkora terhet rakni, hogy miatta van anyagi gondban a család. Persze el lehet mondani neki, hogy megváltoznak a dolgok a válás után, mert nem lesz esetleg pénz a legújabb játékokra azonnal, de nem szabad azzal nyomasztani, hogy miatta nincs pénz a villanyszámlára.

3. „Apa veled akart élni, de anya elküldte.”

Az ehhez hasonló mondatok lehetetlen helyzetet teremtenek a gyerek számára, úgy érezheti, hogy választania kell a szülei között. Nadine Carey pszichoterapeuta szerint ez a mondat azt az üzenetet közvetíti a gyerek felé, hogy minden szomorúságért az egyik szülője a felelős.

válás gyereknevelés mondatok

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

4. „A férfiak hűtlenek/a nők hazudnak.”

Csak azért, mert csalódtál az exedben, ne vedd el a gyerek bizalmát abban, hogy neki még sikerülhet majd jó párkapcsolatot kialakítania. A gyerek magába szívja azt, amit a szülei mondanak, és nem akarhatod, hogy megismételjék a hibáidat.

5. „Nem válnánk el, ha jó gyerek lennél.”

A világ legborzasztóbb mondata. A gyerek amúgy is automatikusan saját magát okolja általában a válásért, ha még erre ráerősítesz ezzel a mondattal, akkor borítékolod a lelki sérülést számára. A szülők párkapcsolata a szülők felelőssége, ezt áttolni a gyerekre a legrondább dolog, amit el lehet képzelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top