Család

5 tipp, ami segít jóban maradni a kamaszoddal

A kamaszkor remek időszak arra, hogy begyűjts pár új ősz hajszálat és éjjelente azon aggódj, hogy vajon túlélitek-e mindketten ezeket az éveket.

Legtöbbször azért alakul ki háború a szülők és a kamaszok között, mert még kicsi gyereknek akarjuk kezelni őket, pedig már határozottan megnőttek. De nincs az kőbe vésve, hogy velük csak veszekedni lehet, a következő 5 tipp segíthet, hogy jóban legyél a kamaszoddal.

Tölts minél több időt a kamasszal

Amikor kamaszodni kezd a gyerek, akkor hirtelen nem annyira nagy móka neki anyával meg apával lógni. Elvonul a szobájába, és leginkább csak hallgatja a zenéit. Ám ez nem jelenti azt, hogy nincs szüksége a szülei jelenlétére. Legyenek állandó programok, amiken neki is meg kell jelennie, például mindennap vacsorázzatok együtt, vagy szombatonként legyen kötelező a családi séta. Lehet, hogy húzza a száját, de fontos a jó kapcsolat miatt, hogy legyenek közös pontok, élmények a család életében.

Válaszd meg jól a harcokat

Gondold át alaposan, miért éri meg küzdeni a kamasszal és mi az, amit felesleges megharcolni. Épp úgy, mint egy dackorszakos háromévesnél, akivel nem állsz le vitázni azon, hogy verőfényes napsütésben gumicsizmában és esernyővel indul az oviba. A kamasznál sem kell minden apróság miatt fennakadni, csak az igazán fontos (ön- és közveszélyes) vitákba menj bele. Tanuld meg, hogyan kell megvonni a válladat, a kamaszod jó példát mutathat ebben.

kamasz szülők tippek

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Tisztelettel bánj vele, és várd is el a tiszteletet tőle

Egy érzékeny kamasz számára a csúfolódás, gúnyolódás rettenetesen fájdalmas lehet. Ne cikizd a külsejét, ne gúnyolódj a viselkedésén, és ne szégyenítsd meg mások előtt, mert a szüleitől duplán bántásnak veszi. És ne tűrd el a tiszteletlenséget tőle sem, ez az a pont, ahol meg kell húznod a határokat.

Legyél őszinte

A kamaszok már nem pici gyerekek, le lehet velük ülni és megbeszélni értelmesen azt, hogy milyen viselkedést nem tolerálsz. Mondd el neki, hogy elvárod az őszinteséget, hogy ne drogozzon, ne essen teherbe 16 évesen, és hogy szeretnéd, ha nyíltan tudnátok beszélgetni a legnehezebb témákról is. Az őszinteséged és nyitottságod új utat nyithat a kamasz felé.

Mutasd ki, hogy törődsz vele

Nem kell nagy ajándékokra gondolni, csak a mindennapok során apróságokban mutasd ki, mennyire szereted. Egy meglepetés kakaós csiga kedd délután, vagy egy váratlan dicséret, amikor a semmiből csak annyit mondasz, hogy „örülök, hogy te vagy a gyerekem” csodákat tehet a kapcsolatotokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top