Család

Új-Zélandon 10 nap fizetett szabadságot kapnak a családon belüli erőszak áldozatai

Hogy könnyebben el tudjanak költözni otthonról.

Új-Zélandon a világon elsőként megszavaztak egy olyan törvényt, amely plusz fizetett szabadságot biztosít a családon belüli erőszak áldozatainak – írja a Guardian.

A jövő áprilisban életbe lépő törvény szerint 10 szabadnap jár majd a bántalmazottaknak a többi szabadságon felül, hogy könnyebben új otthont találhassanak maguknak és gyermekeiknek. Ezen felül azt is kérvényezhetik majd, hogy más helyszínen dolgozhassanak, lecseréltethetik majd a munkahelyi email-címüket, illetve levetethetik az elérhetőségeiket a cég honlapjáról. Ehhez nem kell majd bizonyítaniuk, hogy erőszakoskodtak velük. A javaslatot 63-57 arányban szavazta meg az új-zélandi parlament.

A fejlett országok közül egyébként Új-Zélandon az egyik legmagasabb a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetek száma. A hivatalos statisztikák szerint a rendőrök minden negyedik percben egy ilyen ügyben intézkednek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top